Als je graag #VeganOpJouwManier wil proberen, maar je afvraagt wat vegan nu eigenlijk is en wat vegans eten – dan hebben wij alle antwoorden voor jou op een rijtje:
Je kan er niet meer om heen, iedereen heeft al wel gehoord van veganisme. Veganisme explodeert momenteel in populariteit; het aantal vegans zou sinds 2014 zelfs met 400% zijn gestegen. 1 Deze groeiende behoefte aan een veganistisch dieet – dat dierlijk voedsel zoals vlees, eieren en melk vervangt door plantaardige alternatieven – wordt gedreven door bezorgdheid voor het welzijn van dieren en het milieu als ook het verlangen om gezonder eten.2
Onderzoek toont aan dat een plantaardig dieet goed is voor ons welzijn, maar zonder een degelijke invulling zou je belangrijke vitaminen en voedingsstoffen kunnen missen. Wij helpen je graag om vegan te kunnen eten, zonder iets te missen.
Wat is veganisme?
De definitie van veganisme is: ‘een levensstijl die alle producten en diensten mijdt die schadelijk zijn voor dieren, dieren uitbuiten of misbruiken’.3
Dat betekent niet alleen plantaardige voeding eten, maar ook stoppen met kleding, make-up en persoonlijke producten zoals douchegel die getest zijn op dieren of ingrediënten/samenstellingen bevatten die afkomstig zijn van dieren.
Hoe ziet een veganistisch dieet eruit?
Veganisten eten of drinken niets dat van dieren afkomstig is of dieren uitbuit. Dit betekent dat ze de volgende voeding schrappen:
- vlees
- vis, inclusief schaaldieren
- eieren
- alle zuivelproducten, inclusief melk, boter en kaas
- honing
- gelatine, vaak te vinden in gelei
In plaats daarvan eten veganisten een plantaardig dieet, dat rijk is aan:
- fruit en groenten
- bonen
- peulvruchten, zoals kikkererwten
- pulsen, zoals linzen
- granen
- soja eiwitten, waaronder tofu
- plantaardige melksoorten– soja, amandel, rijst, hennep, hazelnoot, cashewnoten or havermelk
Maak je geen zorgen als je ervan houdt om uit eten te gaan – vegan uit eten gaan is echt niet zo moeilijk. Vele keukens hebben een enorme keuze aan plantaardige opties – Indisch, Midden-Oosters, Mexicaans, zelfs Italiaans (denk maar aan al die pasta)4. Vele restaurantketens hebben nu ook veganistische opties op het menu staan en bieden plaats aan veganisten.
Waarom (meer) vegan leven?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen vegan worden: voor hun gezondheid, het milieu en/of dierenwelzijn.
Dierenwelzijn
Voor de meeste veganisten is dierenwelzijn de voornaamste reden om hun levensstijl te veranderen.5 Statistieken tonen aan dat, bijvoorbeeld alleen al in het Verenigd Koninkrijk, meer dan een miljard zoogdieren jaarlijks worden gedood voor menselijke consumptie.6 Dit fokken gebeurt niet altijd in even diervriendelijke omstandigheden. Ei-leggende kippen en melkkoeien leven vaak in dezelfde omstandigheden..7,8 Vegan worden kan dit verminderen.
Gezondheid en gewichtsverlies
Steeds meer studies tonen ons dat een veganistisch dieet, rijk aan volkoren producten, veel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder bescherming tegen bepaalde ziektes en hulp bij gewichtsverlies.
Dierlijke voedingsproducten bevatten meestal veel calorieën – een rundvleesburger van 100g, bijvoorbeeld, bevat ongeveer 250 calorieën terwijl een sojaburger van 100g slechts 130 calorieën bevat.9 Dus het vervangen van vetrijke, caloriearme voeding door vezelrijke, koolhydraatarme, plantaardige alternatieven kan je helpen om af te slanken.10
Betere voeding
Een gezond veganistisch dieet houdt in dat je veel fruit, groenten, peulvruchten, plantaardige eiwitten en noten eet, waardoor je inname van vitamines en mineralen een serieuze boost krijgt.
Deze voeding bevat een grote hoeveelheid aan:
- antioxidanten – om je cellen te helpen beschermen tegen vrije radicalen14
- vezels – te vinden in fruit en groenten, die helpen bij de spijsvertering15
- foliumzuur – van vitaal belang voor het aanmaken van rode bloedcellen16
- fytochemicaliën – geassocieerd met de bescherming tegen ziekte17
Een uitgebalanceerd vegan dieet heeft ook de neiging om minder suiker en verzadigde vetten te bevatten dan het dieet van een vleeseter.
Het risico bestaat dat veganisten vitamine B12 missen, omdat deze vitamine van nature voorkomt in dierlijke producten.18 Maar een goed uitgebalanceerde veganistisch dieet kan alle vitamines en mineralen leveren die je lichaam nodig heeft.
Het milieu
Uit een rapport van de Verenigde Naties uit 2010 bleek dat de vlees- en zuivelindustrie goed is voor 70% van de totale waterconsumptie, 38% van het totale landgebruik en 14% van de uitstoot van broeikasgassen,19 wat in totaal neerkomt op een enorme belasting van onze natuurlijke bronnen.
Maar vegan eten wordt beschreven als de grootste manier om onze milieuonvriendelijke impact op de planeet te verminderen.20 Sterker nog, overschakelen naar een plantaardig dieet kan het gebruik van landbouwgrond verminderen met 75% en nog steeds iedereen ter wereld voeden!21
Advies is louter ter informatie en zou de medische zorg niet mogen vervangen. Raadpleeg een arts voordat je remedies uitprobeert.
Bronnen
1. The Vegan Society. The Food & You surveys. Available from: www.vegansociety.com/news/media/statistics
2. As above
3. The Vegan Society. Definition of veganism. Available from: www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism
4. The Vegan Society. Food and drink. Available from: www.vegansociety.com/lifestyle/food-and-drink
5. The Vegan Society. Why go vegan? Available from: www.vegansociety.com/go-vegan/why-go-vegan
6. Humane Slaughter Association. Frequently Asked Questions. Available from: www.hsa.org.uk/faqs/general#n1
7. Compassion in World Farming. The life of: dairy cows. Available from: www.ciwf.org.uk/media/5235185/the-life-of-dairy-cows.pdf
8. Compassion in World Farming. The life of: broiler chickens. Available from: ciwf.org.uk/media/5235306/The-life-of-Broiler-chickens.pdf
9. Eat This Much. Food and Recipe Browser. Available from: www.eatthismuch.com
10. Science Daily. To shed weight, go vegan. Available from: www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150630121807.htm
11. Ling WH, Hänninen O. Shifting from a conventional diet to an uncooked vegan diet reversibly alters fecal hydrolytic activities in humans. Available from: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1552366
12. NHS. Red meat and the risk of bowel cancer. Available from: www.nhs.uk/live-well/eat-well/red-meat-and-the-risk-of-bowel-cancer/
13. The Vegan Society. Health. Available from: www.vegansociety.com/go-vegan/health
14. National Center for Complementary and Integrative Health. Antioxidants: In Depth. Available from: www.nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
15. Eastwood M, Kritchevsky D. Dietary Fibre: How did we get where we are? Available from: www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev.nutr.25.121304.131658
16. Health Supplements Information Service. Folic Acid. Available from: www.hsis.org/a-z-food-supplements/folic-acid/
17. Senguttuvan J, Paulsamy S, Karthika K. Phytochemical analysis and evaluation. Available from: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025295
18. NHS. Vegetarian and vegan diets Q&A. Available from: www.nhs.uk/live-well/eat-well/vegetarian-and-vegan-diets-q-and-a/#do-vegetarians-and-vegans-need-vitamin-supplements
19. Hertwich E G, van der Voet E, Tukker A. Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production. Available from: www.unep.fr/shared/publications/pdf/dtix1262xpa-priorityproductsandmaterials_report.pdf
20. Damian Carrington. The Guardian. Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth. Available from: www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth
21. As above