IJzerrijke voeding
Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten ijzer in voeding zitten: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit in producten van dierlijke oorsprong, terwijl non-heemijzer in plantaardige ijzerbronnen zit.
Deze voedingsmiddelengroepen bevatten over het algemeen het meeste ijzer:
- Rood vlees en orgaanvlees.
- Zeevruchten.
- Gevogelte.
- Peulvruchten.
- Groene bladgroenten.
IJzer uit dierlijke bronnen wordt makkelijker opgenomen door ons lichaam, waardoor veganisten dus iets meer aandacht moeten besteden aan hun ijzerinname. Goed om weten is dat
vitamine C de ijzeropname verhoogt. Daarnaast zijn er ook stoffen die de opname van ijzer kunnen verminderen. Dat zijn onder meer calcium (zit vooral in zuivel), tannines (zit vooral in thee) en fytaten (zit in bepaalde granen, peulvruchten, noten en zaden).
Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen over het algemeen voldoende ijzer binnen. Voor wie dat niet het geval is, kan een
ijzersupplement een oplossing zijn. Doe dat altijd in overleg met jouw gezondheidsdeskundige.