Close
sea-moss

Sea Moss: nieuwste trend of eeuwenoude voedingsstof?

20 Jun 2023 • 1 minuten

Sea Moss, ook wel Iers mos, is iets wat we steeds vaker voorbij zien komen. Nee, niet drijvend door het water maar in recepten, supplementen en op sociale media. Een steeds populairder wordende zeewiersoort, waar je veel mee kan. Maar wat is er nu eigenlijk zo speciaal aan Sea Moss en waarom moeten we dit herontdekte superfood niet als snel voorbijdrijvende trend zien? Ontdek in dit artikel alle Sea Moss voordelen en wie weet is het straks ook jouw nieuwe favoriet.
 

Wat is sea moss?

Wanneer Sea Moss kopen op je to-dolijst staat wil je misschien eerst wat meer weten over dit mysterieuze plantje. Sea Moss is een zeewiersoort met de officiële naam "Chondrus crispus” van de Gigartinaceae-familie met Chondrus-geslacht en komt vooral voor aan de rotsachtige gebieden van de Atlantische kust van Noord-Amerika, rond de kust van Massachusetts en in Europa voornamelijk aan de Ierse kust. Ook kan dit type zeewier gewonnen worden in tropische gebieden, dan is het geslacht van de plant Kappaphycus of Eucheuma.

Omdat in Europa Sea Moss vooral in Ierland wordt gewonnen, kennen wij Sea Moss vooral als Iers mos. Eeuwen geleden werd er bij Ierse volkeren al geloofd in de kracht van het diep paars tot geel kleurige zeewier. Men geloofde namelijk dat de Sea Moss een geluksmassage gaf en werd op lange reizen ter bescherming meegenomen, of in huis onder het kleed bewaard ter geluk en welvaart. Ook gebruikten de Ieren het mos als vulmiddel in matrassen of veevoer.


Waar komt het eten van Sea Moss vandaan?

Pas in de 19e eeuw, toen Ierland werd getroffen door een hongersnood, kwam het zeewier en dus ook het Iers mos als voedselbron in beeld. Sea Moss bleek namelijk vol voedingsstoffen en werd zo een van de belangrijkste voedingsbronnen uit die tijd. Een wereld vol Sea Moss als superfood werd op dat moment gesmeed en is in veel culturen vanaf dat moment als plant met mooie voedingswaarden en genezende eigenschappen ontdekt. Wie eens zoekt naar afbeeldingen van Chondrus crispus zal ontdekken hoe mooi Sea Moss eigenlijk is, met bijna poëtische verwijzingen naar een levensboom door de verrijkende vertakkingen. Erg toepasselijk als je je bedenkt wat Sea Moss voor Ierland heeft betekend.

Tegenwoordig zien we Sea Moss vooral terug in Sea Moss capsules of gel. De capsules worden gebruikt als supplement ter aanvulling op een gezonde leefstijl en gevarieerd dieet. De gel wordt gebruikt als een superfood door het goedje door de yoghurt, smoothie of soep te mixen. Ook kan de gel gebruikt worden als gezichtsmasker.

Wanneer je pure Sea Moss in handen hebt, kun je deze goed wassen en 30 minuten of langer laten weken om zelf een gel van te blenden of te gebruiken in soepen of salades, als garnering of ermee te koken. Laat de Sea Moss bijvoorbeeld met een zelfgemaakte vegan bouillon meetrekken door een echte umamismaak te creëren en alle voordelen van Sea Moss in je maaltijd op te nemen.
 

Waar is sea moss goed voor?

Sea Moss capsules, koken met een gel of gebruik van de pure vorm: Sea Moss is zo veelzijdig dat het zelfs als industriële bron gebruikt wordt. Zo wordt er van Iers mos een complex mengsel gemaakt tot carrageen, beter bekend als het verdikkingsmiddel en stabilisator in verschillende bewerkte voedingsproducten. Dit verdikkingsmiddel kan zelfs gebruikt worden voor het maken van papier of zuiveren van bier.  De echte creatieveling onder ons gebruikt de Sea Moss gel dan ook als geleermiddel in rauwe taarten.

Je zou kunnen zeggen dat Sea Moss een belangrijk onderdeel van zowel de oude als de moderne maatschappij is, die we moeten koesteren. Er wordt dan ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van het Ierse mos in onze gezondheid en de vele voordelen. Dit superfood heeft namelijk enorm hoge voedingswaarden en geeft ondersteuning van de normale werking van het lichaam met maar liefst 92 van de 102 mineralen die we nodig hebben, waaronder vitamine A, B, C, D, E en K.

  • Tip: Door een eigen gemaakte Sea Moss bouillon kun je als vegan meedoen met de “collagen bone broth” beauty trend. Wist je namelijk dat wanneer je de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt, je lichaam zelf genoeg collageen produceert?

Heeft sea moss bijwerkingen?

Heeft sea moss bijwerkingen?

Omdat carrageen (E-nummer 407) aan veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd, is er veel onderzoek gedaan naar bijwerkingen en de gevolgen van overconsumptie. Wanneer je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden houdt, is Sea Moss veilig en zijn bijwerkingen zeldzaam. 

Bij ziekte, zwangerschap of het geven van borstvoeding adviseren wij om voor gebruik eerst een huisarts te raadplegen.


Tot slot

Sea Moss is dus een mooi natuurproduct zonder toxische bijwerkingen en kan een toevoeging op jouw gezonde leefstijl en gevarieerd dieet zijn. Bij een gevarieerd dieet zijn zo min mogelijk verwerkte producten en zo veel mogelijke voedingsstoffen in de natuurlijke vorm belangrijk, waardoor overconsumptie van carrageen geen zorg hoeft te zijn. Wel is het advies om Sea Moss niet tegelijk met andere supplementen in te nemen omdat Sea Moss de opname van andere supplementen kan afremmen.

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com