Close
Plantaardig leven

Plantaardig voor jezelf en de wereld

18 Apr 2022 • 5 minuten

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig of een veganistisch dieet. Dit doen ze voor hun gezondheid, voor dierenwelzijn of vanuit bepaalde milieuoverwegingen. Niet alleen plantaardige en veganistische voedingsproducten zijn de afgelopen tijd enorm in populariteit gestegen, ook verzorgingsproducten op plantaardige of veganistische basis worden steeds populairder. Maar wat betekent plantaardig nou eigenlijk, hoe verhoudt het zich tot veganisme en waarom zou je een plantaardig dieet of een veganistische leefstijl aannemen?

Plantaardig en veganistisch zijn niet hetzelfde, maar zijn wel nauw met elkaar verbonden. De term plantaardig wordt over het algemeen het meest gebruikt in relatie tot een voedingspatroon of dieet. De term veganistisch wordt vaak gebruikt in relatie tot de gehele leefstijl.

Wanneer is iets plantaardig?

Wanneer is iets plantaardig?

Wanneer we het hebben over plantaardige producten, hebben we het over producten die hoofdzakelijk afkomstig zijn van een plantaardige bron. We schrijven hoofdzakelijk, omdat een product dat wordt aangeduid als plantaardig nog steeds voor een (klein) deel uit dierlijke stoffen kan bestaan of tijdens het productproces in aanraking is gekomen met dierlijke stoffen. Een voorbeeld hiervan is geraffineerde suiker: het eindproduct is volledig plantaardig, maar de suiker komt tijdens het productieproces in aanraking met beenderkool van koeien.  

Een ander voorbeeld is plantaardige margarine, een product dat hoofdzakelijk gemaakt wordt van plantaardige oliën maar vaak wel dierlijke vetten bevat. Margarine mag echter toch als plantaardig worden bestempeld wanneer er tot 2% dierlijk vet in zit en wanneer er bij de bereiding geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke stoffen. 

Hoe verhoudt plantaardig zich tot veganistisch?

Hoe verhoudt plantaardig zich tot veganistisch?

Wanneer iets bestempeld wordt als plantaardig, wordt er vaak alleen gekeken naar het eindproduct. Plantaardige voeding kan veganistisch zijn, maar als er tijdens het verwerkingsproces dierlijke elementen aan te pas komen is het product nog steeds plantaardig maar niet meer veganistisch.  

Binnen een veganistische levensstijl wordt gebruik van elke vorm van dierlijke producten vermeden. In een veganistisch dieet zie je dit terug doordat veganisten geen dieren eten, maar ook niets eten dat van een dier afkomstig is, zoals eieren en honing. Ook wordt erop gelet of er tijdens het productieproces geen dieren, of dierlijke ingrediënten, aan te pas zijn gekomen.  

Daarnaast letten veganisten ook op het gebruik van dierlijke producten in bijvoorbeeld uiterlijke verzorgingsproducten en kleding. Een veganist draagt geen wollen, leren of zijden kleding en gebruikt geen verzorgingsproducten waar dierlijke toevoegingen in zitten, terwijl iemand die een plantaardig dieet volgt dit wel zou kunnen doen. 

Hoe passen we een duurzamere levensstijl toe?

Hoe passen we een duurzamere levensstijl toe?

Wil je graag de overstap maken naar een duurzamere leefstijl, dan zou een eerste stap kunnen zijn om te beginnen met een plantaardig dieet. Dit hoeft tegenwoordig gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn. Zo zijn er steeds meer plantaardige producten te vinden in de supermarkt die dezelfde voedingsstoffen als dierlijke producten bevatten. De mogelijkheden voor plantaardige alternatieven zijn stiekem al groter dan je denkt. Nog een groot voordeel: er komt er steeds meer aandacht en bewijs voor de (gezondheids-)voordelen van een plantaardig dieet. Hier vertellen we je hieronder meer over.



Twijfel je erover om over te stappen op een plantaardig dieet, maar weet je nog niet precies hoe je een plantaardig dieet toe kan passen? Wij zetten drie tips om meer plantaardig te eten op een rij:

  • Ben je gewend om elke dag vlees te eten? Begin dan in kleine stapjes. Het is vrijwel onmogelijk om van 7 dagen per week naar geen enkele dag meer vlees eten te gaan. Start met bijvoorbeeld 3x keer per week vlees en bouw dit langzaam af.
  • Verken het assortiment! Vlees of vis uit je dieet schrappen betekent niet dat je niks lekkers meer kunt eten bij je aardappelen en groenten. Er zijn talloze vleesvervangers die echt niet voor de dierlijke variant onder doen.
  • Verdiep je in de voordelen van een plantaardig dieet. Zo zijn er verschillende artikelen of documentaires te vinden die nog dieper inzoomen op de voordelen van het minder tot niet eten van dierlijke producten. Zodra je beter weet wat een plantaardig dieet voor je kan doen, is het ook makkelijker vol te houden.

Wat zijn de voordelen van een duurzamere levensstijl?

Wat zijn de voordelen van een duurzamere levensstijl?

Door te kiezen voor een plantaardig dieet of een veganistische leefstijl lever je niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu, het heeft ook een positieve impact op je gezondheid. Zo schrijft het Voedingscentrum dat je een lager risico hebt op hart- en vaatziekten bij een plantaardig dieet ten opzichte van het eten vlees of andere dierlijke producten. [1] 

Door minder of geen vlees en zuivel te eten help je ook het milieu. Zo is voedsel verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen en meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Al met één dag per week minder vlees te eten verlaag je de milieu-impact van je voedingspatroon tot wel 10 procent en verklein je je watervoetafdruk met een aanzienlijke hoeveelheid.[2] 

Een veganistische of plantaardige levensstijl helpt daarnaast ook om je ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. Veel veganistische of plantaardige verzorgingsproducten passen namelijk ook goed bij een low- of zero waste levensstijl. Een voorbeeld hiervan is een shampoobar die vaak twee keer zo lang meegaat als een normale shampoo.  

Shampoobars zijn een natuurlijk en duurzaam alternatief voor 'gewone' vloeibare shampoo in een plastic fles. Shampoobars zijn milieuvriendelijk in gebruik, zo bespaar je door gebruik van een shampoobar van Ethique drie flessen shampoo en met de conditionerbar zelfs vijf flessen. Daarnaast zijn de solidbars van Ethique vrij van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals SLS en parabenen, bevatten ze geen dierlijke stoffen en hebben de solidbars geen plastic verpakking.  

Kies voor plantaardige verzorgingsproducten

Kies voor plantaardige verzorgingsproducten

Een andere manier om een duurzamere levensstijl toe te passen is door plantaardige en natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken. Dit kan een oplossing zijn als je liever niet je voedingspatroon aan wilt passen, maar wel duurzamere keuzes wilt maken.


Gewone verzorgingsproducten bevatten soms dierlijke stoffen zoals zijde, bijenwas, honing, slakkenslijm en lanoline. Deze ingrediënten zijn echter niet altijd nodig en huidverzorgingsproducten werken ook heel goed zonder deze stoffen.


Zo zijn er verzorgingsproducten die bestaan uit 100% plantaardige ingrediënten. Deze producten bevatten vaak oliën uit planten die hele waardevolle eigenschappen bezitten. Plantaardige oliën worden makkelijk opgenomen in je huid doordat ze lijken op de natuurlijke oliën die onze huid zelf aanmaakt en bevatten voedende en hydraterende eigenschappen waardoor je huid op een natuurlijke manier gevoed en beschermd wordt.

Onze plantaardige favorieten

Plantaardige (verzorgings)producten geven je dus op meerdere manieren een goed gevoel. Je doet hiermee iets goeds voor je lijf, maar ook voor de wereld om je heen. Het aanbod van plantaardige producten groeit gelukkig sneller dan ooit. Wij zetten een aantal fijne merken voor je op een rij waarmee jij de overstap kan maken naar een duurzamere levensstijl:

  • TrueGum: Het Deense merk TrueGum maakt plantaardige kauwgom die volledige plasticvrij is. Waar normale kauwgom vaak veel (micro)plastic en andere schadelijke stoffen bevat, is de kauwgom van TrueGum plantaardig en gemaakt op basis van gom. Hierdoor bevatten ze geen plastic zoals de reguliere kauwgom en zijn ze een stuk minder vervuilend voor je lijf en voor de planeet.
  • Solid bars van De Tuinen: Wil je graag een shampoobar proberen? We schreven hierboven al hoe je met een solid bar je ecologische voetafdruk kan verkleinen. De Tuinen heeft plantaardige shampoobars die voor 95% uit natuurlijke stoffen bestaan en gemaakt zijn in Nederland. De shampoobars gaan gemiddeld 80 wasbeurten mee waardoor je er een stuk langer met doet dan met een normale shampoo en zijn duurzaam verpakt in karton.
  • Plantaardige Omega Olie: Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor je gezondheid. De drie bekendste vormen van omega-3 zijn EPA (eicosapentaeenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en ALA (alfa-linoleenzuur). Zowel EPA en DHA zijn goed voor het hart en de instandhouding van een normale bloeddruk. Daarnaast is DHA ook goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. ALA draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolwaarden. Omega-3 vetzuren zitten echter vooral in vis en schaaldieren. Wanneer je een plantaardig of veganistisch dieet volgt is het dus belangrijk om op een andere manier toch voldoende omega vetzuren binnen te krijgen. Noten en zaden zoals walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn rijk aan ALA, en algen zoals spirulina en chlorella EPA en DHA bevatten. Door een 100% plantaardige omega-3 met DHA en EPA bij te slikken, kom je als vegetariër of veganist toch aan dosis Omega-3.
  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com