Close
bakuchiol

Bakuchiol: wat is het en wat doet het voor je huid?

07 Aug 2023 • 1 minuten

Stralend ouder worden, wie wil dat nou niet?! Vitamine C, hyaluronzuur, retinol, het zijn inmiddels bekende, populaire ingrediënten om onze huid mooi te houden. Maar er is nog een ander krachtig ingrediënt dat steeds populairder wordt in de wereld van huidverzorging: bakuchiol. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over deze plantaardige, magische stof.

Wat is bakuchiol?

Bakuchiol is een plantaardig, actief ingrediënt dat wordt gewonnen uit de zaden en bladeren van de Psoralea corylifolia-plant, ook bekend als babchi. Deze plant wordt in India en China al eeuwenlang voor verschillende doeleinden gebruikt. De voordelige eigenschappen van bakuchiol zijn vergelijkbaar met die van retinol, met dat verschil dat het een stuk zachter is voor de huid. Bij retinol kunnen er namelijk weleens bijwerkingen als huidirritatie optreden. Door de verzachtende eigenschappen van bakuchiol is dit ingrediënt een aantrekkelijk alternatief voor mensen met een gevoelige huid.

Bakuchiol vs retinol:

Hoewel bakuchiol en retinol beide bekend staan om hun anti-aging effecten, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Waar retinol soms huidirritatie, roodheid en schilfering kan veroorzaken, heeft bakuchiol een zachtere aanpak en is het meestal beter geschikt voor gevoelige huidtypes. Bakuchiol is dus een natuurlijk, plantaardig alternatief voor retinol.

Ook de bron is een belangrijk verschil. Bakuchiol wordt dus gewonnen uit de zaden en bladeren van een plant. Retinol is eigenlijk een vorm van vitamine A en wordt vaak verkregen uit dierlijke bronnen, zoals levertraan. Het is een belangrijke voedingsstof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals lever, eieren, zuivelproducten en sommige vissoorten. In de cosmetische industrie wordt retinol echter vaak synthetisch geproduceerd. Dan komen er dus geen dierlijke bronnen aan te pas.

Waar is bakuchiol goed voor?

Bakuchiol heeft een breed scala aan voordelen voor de huid. Dit zijn er een aantal:

 1. Het helpt bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.
 2. Het heeft een zachte werking op de huid.
 3. Het verbetert de elasticiteit van de huid.
 4. Het vermindert de zichtbaarheid van pigmentatie.

Waar zit bakuchiol in?

Bakuchiol is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de cosmetische industrie vanwege zijn indrukwekkende voordelen voor de huid. Als gevolg hiervan is het aanbod van huidverzorgingsproducten die bakuchiol bevatten gestaag toegenomen. Tegenwoordig kun je bakuchiol vinden in een breed scala aan huidverzorgingsproducten, waaronder serums, crèmes, oliën en zelfs gezichtsmaskers.

Hoe gebruik je bakuchiol?

Aangezien bakuchiol vooral in gezichtsverzorging wordt verwerkt, is het gebruik ervan eenvoudig. Zorg altijd voor een goede reiniging van je huid voordat je een product aanbrengt. Kies een verzorgingsproduct waar bakuchiol in verwerkt zit en breng dit aan op je gezicht en nek. Volg dit op met een vochtinbrengende crème om de huid gehydrateerd te houden. Omdat bakuchiol de gevoeligheid van je huid voor de zon kan verhogen, is het altijd aan te raden om overdag een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken.

Heeft bakuchiol bijwerkingen?

Over het algemeen wordt bakuchiol als veilig beschouwd en veroorzaakt het zelden bijwerkingen. Toch is het bij nieuwe producten altijd verstandig om eerst een klein beetje op je hand aan te brengen, voordat je het voor het eerst op je hele gezicht aanbrengt. Vooral als je een gevoelige huid hebt. Als je tijdens het gebruik van bakuchiol huidirritatie of allergische reacties opmerkt, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en raadpleeg een dermatoloog.

Tot slot

Bakuchiol is een veelbelovend, natuurlijk alternatief voor retinol dat helpt bij het behouden van een jeugdige en stralende huid, zonder de irritatie die vaak met retinol wordt geassocieerd. Als je op zoek bent naar een effectieve en milde anti-aging oplossing voor je huid, overweeg dan zeker om bakuchiol in je dagelijkse huidverzorgingsroutine op te nemen.

Bronnen

 
 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Riverty
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com