Steeds meer mensen kiezen voor een bewuste, duurzamere levensstijl waarin ze minder tot geen dierlijke producten meer willen gebruiken. Dit doen ze bijvoorbeeld voor hun gezondheid, dierenwelzijn of vanuit bepaalde milieuoverwegingen. Hierdoor worden veganistische en plantaardige producten steeds populairder. Maar wat betekent veganistisch nu eigenlijk, hoe verhoudt het zich tot plantaardig en hoe pas je veganisme toe in je dagelijkse leven?
Wil jij graag duurzamere keuzes maken en kiezen voor een vegan(istische) levensstijl? En wil je weten welke producten je als veganist dan wel of niet kan gebruiken? Wij vertellen je graag alles over deze bewuste levensstijl en delen een aantal tips voor onze veganistische favorieten.
Wat is het verschil tussen vegetarisch, veganistisch en plantaardig?
Vegetarisch, veganistisch (ook wel ‘vegan’ genoemd) of plantaardig: deze verschillende termen horen we de laatste tijd steeds vaker voorbijkomen. Hoewel de termen nauw met elkaar verbonden zijn, betekenen ze niet allemaal hetzelfde.
Volg je een vegetarisch dieet, dan eet je over het algemeen geen vlees en vis. Wie voor een plantaardige levensstijl kiest, eet vooral plantaardige producten zoals granen, bonen, noten, groente en fruit. Maar meestal gaat het verder dan alleen de voeding. Iemand met een plantaardige levensstijl zal bijvoorbeeld ook voor verzorgingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten kiezen.
Plantaardige producten zijn dus geschikt voor vegetariërs, maar zijn lang niet altijd geschikt voor veganisten! Bij een veganistisch of vegan dieet eet je namelijk helemaal geen dierlijke producten - ook geen plantaardige producten waar uiteindelijk dierlijke ingrediënten aan zijn toegevoegd. Ook veganisme gaat trouwens een stapje verder dan voeding. Bij een veganistische levensstijl ben je je namelijk ook bewust van de kleding die je draagt en alle producten die je gebruikt.
Wat is het verschil tussen vegetarisch, veganistisch en plantaardig?

Veganisme: meer dan alleen veganistisch eten
Veganisme gaat dus over veel meer dan wat er wel of niet op je bord ligt. Als het gaat om kleding, draagt een veganist dan ook geen materialen die afkomstig zijn van dieren, of met dieren in aanraking zijn gekomen. Dat betekent geen wollen sokken of leren schoenen, maar dus ook geen zijden kleding.
Kijk je naar verzorgingsproducten, dan passen ook producten waar dierlijke toevoegingen inzitten of dierproeven op zijn gedaan niet in een veganistische levensstijl. Een balsem met bijenwas, nagellak met karmijn (een dierlijk pigment dat o.a. in verf wordt gebruikt) of lippenstift met lanoline, deze producten vallen niet onder een veganistische levensstijl, maar passen bijvoorbeeld wel bij iemand met een plantaardig dieet.
Veganisme: meer dan alleen veganistisch eten

Hoe pas je een duurzamere levensstijl toe?
Wil je graag de overstap maken naar een duurzamere leefstijl, dan zou een plantaardig dieet een mooie eerste stap kunnen zijn. Dit hoeft tegenwoordig gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn. Zo zijn er in de supermarkt steeds meer plantaardige producten te vinden die dezelfde voedingsstoffen als dierlijke producten bevatten. De mogelijkheden voor plantaardige en ook veganistische alternatieven zijn al groter dan je denkt!
Lukt het toepassen van een plantaardig dieet al redelijk goed en wil jij je verder verdiepen in een veganistische levensstijl? Wij helpen je graag een handje op weg met wat praktische tips voor het herkennen van veganistische producten. Veel producten kunnen op het eerste gezicht veganistisch lijken, maar zijn dit uiteindelijk niet. Gelukkig zijn er een aantal tips om veganistische producten sneller te herkennen:
-
Controleer de verpakking op labels en keurmerken. In Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme de vertegenwoordiger van het Veganistische keurmerk. Zie je dat keurmerk op de verpakking staan, dan ben je 100 procent zeker dat het product veganistisch is.
-
Bekijk de allergenen op de verpakking. Om een product snel op dierlijke ingrediënten te scannen, kan je naar de allergenen op de verpakking kijken. Allergenen en dierlijke ingrediënten zijn vaak dikgedrukt.
-
Leer dierlijke ingrediënten herkennen. Speur op de verpakking naar dierlijke ingrediënten zoals botervet, weipoeder, lactose, caseïne, maar ook naar E-nummers. Bepaalde E-nummers zijn namelijk altijd dierlijk: E120 (karmijnrood uit luizen), E901 (bijenwas), E904 (schellak) en E966 (lactitol).
Als het gaat om kleding is het voor een veganist vanzelfsprekend om geen bont, wol, leer, suède of dons te dragen, maar wat draag je dan wel? Hennep, biologisch linnen, gerecycled en biologisch katoen zijn goede veganistische alternatieven.
Hoe pas je een duurzamere levensstijl toe?

Wat zijn de voordelen van een duurzamere levensstijl?
Overstappen op een duurzamere levensstijl wordt dankzij het groeiende aanbod aan plantaardige en veganistische producten dus steeds makkelijker, maar waarom zou je deze overstap maken? Een van de voordelen is de positieve bijdrage die je aan het milieu levert.
Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen en meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Al door één dag per week minder vlees te eten, verlaag je de milieu-impact van je voedingspatroon tot wel 10 procent en verminder je jouw waterverbruik aanzienlijk.[2]
Een veganistische of plantaardige levensstijl helpt daarnaast ook om je ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. Veel veganistische of plantaardige verzorgingsproducten passen namelijk ook goed bij een low waste of zero waste levensstijl. Een voorbeeld hiervan is een shampoobar, die vaak twee keer zo lang meegaat als een normale shampoo.
Shampoobars zijn een natuurlijk en duurzaam alternatief voor 'gewone' vloeibare shampoo in een plastic fles. Ze zijn ook nog eens milieuvriendelijk: met één shampoobar van Ethique bespaar je drie flessen shampoo en met de conditionerbar zelfs vijf flessen. Daarnaast zijn de solidbars van Ethique vrij van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals SLS en parabenen, bevatten ze geen dierlijke stoffen en hebben de solidbars geen plastic verpakking.
Wat zijn de voordelen van een duurzamere levensstijl?

Een bewuste levensstijl is ook goed voor je eigen gezondheid
Bewust(er) leven heeft ook een positieve impact op je gezondheid. Zo schrijft het Voedingscentrum dat je een lager risico hebt op hart- en vaatziekten bij een plantaardig dieet in vergelijking met iemand die wel dierlijke producten eet. [1]
De reden hiervoor is dat rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren, hamburgers of worst vaak in verband worden gebracht met beroertes, diabetes type 2 en kanker. Het Voedingscentrum schrijft hierover dat door de bewerking van vlees kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen in ons lichaam beschadigen wat dus nare gevolgen kan hebben voor je gezondheid.[2]
Als het gaat om verzorgingsproducten bevatten vegan producten vaak veel minder ingrediënten dan reguliere cosmetica. En over het algemeen geldt: hoe minder toevoegingen, hoe beter voor je huid. Dierlijke ingrediënten kunnen daarnaast irriterend zijn voor je huid terwijl plantaardige ingrediënten juist herstellend kunnen werken, meer vitamines en mineralen bevatten en je huid kunnen hydrateren.
Een bewuste levensstijl is ook goed voor je eigen gezondheid

Onze veganistische favorieten
Veganistische (verzorgings)producten geven je dus op meerdere manieren een goed gevoel. Je doet hiermee iets goeds voor je lijf, maar ook voor de wereld om je heen. Het aanbod aan vegan producten groeit gelukkig sneller dan ooit. Wij zetten een aantal fijne merken voor jou op een rijtje. Hiermee kan jij de overstap naar een duurzame levensstijl maken:
-
Daily Supplements: Dit Nederlandse merk heeft als missie om de ecologische footprint te verkleinen. Dit doen ze door dierlijke voedingssupplementen te vervangen door duurzame en veganistische alternatieven. Zo hebben ze duurzame en 100% plantaardige krill omega 3-supplementen, verpakt in veganistische softgel caps zodat jij als vegan op een verantwoorde manier de belangrijke omega 3-vetzuren DHA en EPA binnenkrijgt.
-
Beauty Kitchen: Het assortiment van Beauty Kitchen was al volledig vegetarisch, maar sinds kort ook voor 90% veganistisch! Van haarmaskers tot huidverzorging: dit duurzame merk heeft fijne verzorgingsproducten die passen binnen een veganistische levensstijl. Deze producten hebben een vegan keurmerk dankzij hun registratie bij The Vegan Society.
-
Holland & Barrett Proteïne: Erwten, rijst, hennep, soja, weet jij wat deze ingrediënten met elkaar te maken hebben? Ze vormen een uitstekende bron van plantaardige eiwitten! De veganistische eiwitpoeders van Holland & Barrett zijn een fijne toevoeging aan je dagelijkse voeding als je als veganist je eiwitinname wil verhogen.
Wil je (vaker) veganistisch eten? Bij Holland & Barrett hebben we een rijk assortiment aan pitten, noten, zaden en supplementen om ook als vegan voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Shop online of kom in de winkel langs voor advies!
- [1] Geraadpleegd via het Voedingscentrum, https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/meer-plantaardig-eten.aspx
- [2] Geraadpleegd via het Voedingscentrum, https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx,#:~:text=Het%20eten%20van%20te%20veel,Eet%20vlees%20daarom%20met%20mate.