Close
collageen_header

Wat is collageen en waar is het goed voor?

06 Apr 2023 • 2 minuten

Email
Facebook
Twitter

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat onder meer in onze huid, gewrichten, botten, spieren, haren en nagels voorkomt. Collageen speelt een belangrijke rol in heel ons lichaam en kan via de voeding of als collageen supplement worden opgenomen. Maar waarom is collageen zo belangrijk? In welke voeding zit het? En hoeveel collageen heb je nodig? Ontdek het in dit artikel of bekijk onze video over collageen.

Wat is collageen?

Collageen is het eiwit dat ons lichaam aan elkaar ‘kleeft’. Dat mag je best letterlijk nemen, want het woord collageen komt zelfs van het Griekse woord voor lijm, ‘kólla’. Collageen geeft kracht, structuur en elasticiteit aan onze huid, botten, spieren, pezen, kraakbeen en bloedvaten.

Bekijk ook onze video over collageen of lees verder onder de video.

Wat is Collageen? Collageen poeder & supplementenWat is Collageen? Collageen poeder & supplementen

In welke voeding zit collageen?

Ons lichaam kan collageen zelf aanmaken, maar het heeft daarvoor wel voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine C en koper nodig. Verder kun je collageen onder meer in vlees, bottenbouillon, gelatine, fruit, wortelen, knoflook en avocado vinden. Ook voor pescotariërs, die dus geen vlees, maar wel vis eten, zijn er zeecollageen producten beschikbaar.

Gelukkig kan je collageen tegenwoordig ook op alternatieve wijze als tablet of in poedervorm aan je voeding toevoegen. Als creamer in je koffie of door je dagelijkse smoothie: opties genoeg om wat extra collageen aan je dieet toe te voegen. Er bestaan zelfs collageen drinks: lekker snel en gemakkelijk.  

Waarom is collageen noodzakelijk?

Naarmate we ouder worden, vertraagt ​​onze collageenproductie. Je kraakbeen wordt hierdoor dunner en vatbaarder voor slijtage. Het natuurlijke huidverouderingsproces start rond je 25ste levensjaar. Ook externe factoren, zoals stress en zonlicht, verminderen je collageenaanmaak en kunnen een collageen tekort veroorzaken. Het aanvullen van jouw collageengehalte via verzorgingsproducten of collageen supplementen kan een doeltreffende manier zijn om jouw collageengehalte wel op peil te houden.

Welke soorten collageen bestaan er?

Er zijn twee verschillende soorten collageen: gehydrolyseerd collageen en niet-gehydrolyseerd (ongedenatureerd) collageen. Het collageen in ons lichaam bestaat voor 90% uit gehydrolyseerd collageen. Dit type collageen wordt sneller opgenomen in je huid en is daarom erg populair in de vorm van supplementen. 

Collageen tabletten

Collageen slikken

Collageen kan je innemen door voedsel te eten dat rijk is aan collageen en eventueel als supplement aan je dagelijkse routine toe te voegen. Collageen wordt in de maag afgebroken en komt via het bloed in de huid en de gewrichten terecht.

Collageen tabletten
Collageen drinken

Collageen drinken

Een van de gemakkelijkste manieren om collageen in te nemen, is door het te drinken. Door simpelweg een schepje collageenpoeder aan je koffie, water of smoothie toe te voegen, verhoog je op een lekkere en snelle manier je collageengehalte.

Collageen poeders
Collageen smeren

Collageen smeren

Er zijn ook diverse huidverzorgingsproducten verrijkt met collageen die je huid fluweelzacht, soepel en gehydrateerd houden. Van reinigen tot smeren: er zijn allerlei manieren om de aanmaak van collageen te stimuleren.

Collageen crèmes

Hoeveel collageen heb je nodig per dag?

Omdat elk lichaam anders is, is het ook moeilijk te zeggen welke hoeveelheid collageen voor jouw lichaam werkt. Een studie toonde aan dat er al een resultaat was na 8 weken lang 2,5 gram extra collagen te hebben ingenomen. Voor zichtbare resultaten spreken bronnen van tussen de 5 en 10 gram gehydrolyseerd collageen per dag. Van niet-gehydrolyseerd heb je grotere hoeveelheden nodig om dezelfde resultaten te bereiken. Tot slot tonen studies ook aan dat supplementen doeltreffender zouden werken dan crèmes. Voor collageen zijn er geen bijwerkingen bekend.

Nog vragen?

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com