• Vitamines & Supplementen
  • Persoonlijke Verzorging
  • Voeding & Dranken
  • Slank & Detox
  • Sportvoeding
  • Populair
  • Aanbiedingen
  • Summershop
  • Health Hub
  • Account
Mijn account
Passie
  • Log in
  • Hoe meld ik me aan?
  • Wat zijn de voordelen?
  • Veelgestelde vragen
Holland & Barrett - Natuurlijke gezondheid & verzorging
  • Menu
  • Account
  • Winkel
  • Winkelmand
    Zoek
    • Winkel
    • Folder
    • Vitamines & Supplementen
    • Persoonlijke Verzorging
    • Voeding & Dranken
    • Slank & Detox
    • Sportvoeding
    • Populair
    • Aanbiedingen
    • Health Hub

    Home / Voeding / Manuka Honing: Alles over MGO

    Manuka Honing: Alles over MGO

    Manuka honing is een krachtige honing die afkomstig is van de manuka, een struikachtige boom uit Nieuw-Zeeland. Manuka honing heeft vele bijzondere eigenschappen, maar is vooral bekend geworden om haar antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.

    DHA en MGO

    De nectar uit de bloemen van de manukastruik bevat dihydroxyaceton (DHA). Dit DHA wordt door bijen omgezet in methylglyoxal (MGO), een verbinding met antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Voordat wetenschappers begrepen dat MGO het ‘geheime’ ingrediënt in Manuka-honing was, werden de antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen niet-peroxide-activiteit (NPA) of Unique Manuka Factor (UMF) genoemd.

    Wist je dat …

    ..maar liefst 80% van de honing die verkocht wordt als Manuka geen echte manuka honing is? Zo produceerde Nieuw-Zeeland in 2014 zo’n 1.700 ton manuka honing, maar wereldwijd werd er 10.000 ton verkocht!

    Omdat er zoveel ‘neppe’ Manuka honing verkocht wordt, is de Nieuw-Zeelandse overheid strenge controles gaan doen. Elk product dat gelabeld is als Manuka honing en geëxporteerd wordt, moet in een speciaal lab getest worden. Deze monsters worden vervolgens getest op vier actieve ingrediënten – waaronder de MGO-niveaus – om aan te tonen dat de Manuka die je koopt authentiek is.

    De regering van Nieuw-Zeeland certificeert nu alle Manuka-honing op basis van de UMF en MGO. Zowel MGO als UMF is een officieel handelsmerk.

    Welke soorten manuka honing zijn er?

    Omdat bijen hun nectar niet uit één specifieke bloem halen, bestaan er ontzettend veel verschillende soorten honing. Zo zijn er ook twee soorten manuka honing: eenbloemige (monofloral) manuka honing en veelbloemige (multifloral) manuka honing. Eenbloemige manukahoning bevat (bijna) alleen maar nectar uit de manukastruik en bevat dus een zeer hoog gehalte aan manuka.

    Multifloral manuka honing bestaat ook voornamelijk uit nectar die afkomstig is van de manukastruik, maar hierbij is het aandeel nectar uit andere bloemen iets groter.

    Hoe gebruik je manuka honing?

    Manuka honing is een veelzijdig product dat je op verschillende manieren kan gebruiken. Wij hebben onze favoriete manieren om het meeste uit dit gouden goedje te halen voor je op een rijtje gezet:

    1. Gewoon zo, met een lepel!

    Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten.

    2. In je smoothie

    Kies je favoriete smoothie recept, voeg hier Manuka honing aan toe en mixen maar! Onthoud wel dat manuka honing erg zoet is en dat je daarom misschien wat minder fruit in je smoothie wil doen.

    3. Op je huid

    De antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen van de honing kunnen een kalmerende en hydraterende werking hebben op je huid. Breng de honing rechtstreeks aan op de huid, bijvoorbeeld als gezichtsmasker. Ook ideaal als je huidklachten hebt.

    4. Als ingredient van een zelfgemaakt gezichtsmasker

    Gezichtsmaskers zijn niet alleen geweldig voor je huid, maar het nemen van een maskertje is ook het perfecte excuus om achterover te zitten en volledig te ontspannen. Manuka honing is vanwege de reinigende en verzachtende eigenschappen ideaal om in een masker te verwerken. Benieuwd geworden? Bekijk hier onze DIY gezichtsverzorging met manuka.

    5. Als zoetmaker

    Gebruik in plaats van suiker eens manuka honing als zoetmaker. Houd er rekening mee dat het koken van honing bij hoge temperaturen de werkzame stoffen in de honing kan beschadigen.

    Shop Manuka

    Tweet
    Follow on Instagram
    Voeding

    Dit vind je misschien ook interessant

    Zelf hummus maken

    Artikelen

    Zelf hummus maken

    Houd jij ook zo van hummus? Hummus is ontzettend lekker, gezond, ontzettend veelzijdig en… heel..

    LEES VERDER...
    Vegan omelet

    Artikelen

    Vegan omelet

    Dacht je dat je als je vegan eet geen omelet meer kan eten? Dan heb..

    LEES VERDER...
    Vegan chocolade ijs

    Artikelen

    Vegan chocolade ijs

    Ben jij nog op zoek naar een lekker dessert voor een feestelijke gelegenheid? Zorg dat..

    LEES VERDER...

    Deel deze link

    • Inloggen Registreren
    • Passie klantenkaart

    Klantenservice

    • Contact
    • Wie zijn wij
    • Bezorging en retouren
    • Veelgestelde vragen
    • International shipping

    Over ons

    • Werken op het hoofdkantoor
    • Werken in retail
    • Zoek een winkel
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy & cookie policy

    Voordelen

    • Passie klantenkaart
    • Folder
    • Nieuwsbrief
    • Nieuw binnen
    • Kwaliteitsgarantie

    Meer

    • Advies
    • Onze omgeving, Natuurlijk!
    • Merken A - Z
    • Pers
    • Sitemap
    Vacatures
    Activeer je Passie kaart
    Registreren

    © 2017 Holland & Barrett B.V.
    De Tuinen is een handelsnaam van Holland & Barrett B.V.