Close
Manuka honing gezichtsverzorging

DIY: Maak je eigen gezichtsmasker met manukahoning

17 Jun 2021 • 1 minuten

Van acne tot fijne lijntjes, een droge huid of een gevoelige huid – wist je dat manuka honing niet alleen lekker is op je brood, maar dat je er ook je gezicht mee kunt verzorgen? Bovendien maak jij je gezichtsverzorging met manuka honing ook nog eens gemakkelijk zelf!

De natuur zit vol verrassingen. Manuka honing is hier een goed voorbeeld van. Want wist je dat manuka honing veel meer is dan een lekkere zoetmaker voor in je havermout of door je yoghurt? Dit gouden goedje uit Nieuw-Zeeland bevat anti-oxidanten, heeft antibacteriële eigenschappen en zou een positief effect hebben op bepaalde huidklachten.[1,2] Hoewel dit in zekere zin voor veel soorten honing geldt, bevat manuka honing extra componenten die deze honingsoort wel heel bijzonder maken.

Zo bevat manuka honing de unieke werkzame stof methylglyoxal (MGO). MGO is het ingrediënt dat manuka honing zo speciaal maakt. Hoe hoger de MGO, des te sterker de unieke eigenschappen van deze honing. Daarnaast is manuka honing is ontzettend veelzijdig! Het is lekker op brood en in smoothies en verzacht de keel, maar manuka honing is ook een steeds populairder ingrediënt in verzorgingsproducten zoals huidmaskers, scrub of lippenbalsem. Bij Holland & Barrett vind je een uitgebreid aanbod aan verzorgingsproducten op basis van honing, maar met maar een paar ingrediënten maak jij je gezichtsverzorging met manuka honing ook gewoon helemaal zelf!

Masker voor de onzuivere huid

Manuka honing wordt al sinds jaar en dag door de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, gebruikt bij verschillende huidaandoeningen en andere kwaaltjes.[2] Maar ook bij ons wordt manuka honing steeds populairder in gezichtverzorgingsproducten zoals maskers.

Hoe? Breng een dun, egaal laagje manuka honing aan op de gevoelige, onzuivere huid en laat het 30 minuten intrekken voor je het honingmasker weer afspoelt.
Honing staat bekend als een natuurlijke bevochtiger – en kan dus ook helpen om de huid gehydrateerd te houden. Het resultaat? Een zachte, stralende huid.

Anti-ageing masker

Een andere bijzondere eigenschap van manuka honing is dat het kan helpen om fijne lijntjes minder zichtbaar te maken. Dit DIY-gezichtsmasker bevat ook ei, dat zowel collageen en eiwitten bevat en daardoor niet alleen op je bord, maar ook prima binnen je beauty-routine past![3] De manuka honing hydrateert je gezicht, terwijl ei de elasticiteit van je huid kan verbeteren.

Hoe? Open een ei en verwijder de dooier – voor dit masker heb je alleen het eiwit nodig. Voeg een eetlepel manuka honing toe aan het eiwit en meng goed. Breng het gezichtsmasker aan op je gezicht, maar wees voorzichtig rond je mond, neus en ogen. Zodra het masker droog is, kan je het voorzichtig van het gezicht aftrekken. Spoel eventuele resten af met (lauw)warm water en droog je gezicht.

Verzachtend masker

Dit verzachtende gezichtsmasker met honing en haver is perfect als je jezelf eens lekker wil verwennen. Van haver wordt gezegd dat het zou kunnen helpen bij huidirritaties en jeuk.[4] Gemengd met honing is haver ideaal om je gevoelige huid te kalmeren.
En weet je wat het fijnste is? Je hebt alle ingrediënten voor dit verzachtende masker waarschijnlijk gewoon in de keuken staan!

Hoe? Meng 125 ml lauwwarm water met 30 gram havermout en laat het een paar minuten wellen en afkoelen. Voeg daarna 2 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels manuka honing en het eiwit van een klein ei. Meng alles goed door elkaar en breng een dun laagje aan op je gezicht. Laat het ongeveer een kwartiertje intrekken en trek het masker daarna van je gezicht. Was de restjes van je gezicht met warm water en dep het droog.

Hydraterend masker

Het perfecte masker voor avocadofans! Avocado, dat rijk is aan vitamine E en vetten, combineert perfect met de hydraterende eigenschappen van de manuka honing. Met dit gezichtsmasker verfris en hydrateer je je gezicht in slechts 15 minuten!

Hoe? Meng een halve, rijpe avocado met een eetlepel manuka honing. That’s it!

Exfoliërend masker

Dit heerlijke scrubmasker maak je met slechts 2 ingrediënten: manukahoning en zout of suiker. Omdat de honing plakkerig is, blijven de scrubdeeltjes (het zout of de suiker) goed op je gezicht zitten. Zo maak je in een handomdraai je eigen milieuvriendelijke manuka scrubmasker.

Hoe? Neem wat zout of suiker en meng dit met een paar lepels manuka honing. Wrijf het mengsel over je gezicht, maar vermijd de gevoelige huid rondom je ogen en pas op bij gebieden waar dode huidcellen kunnen ophopen, zoals rondom je neus. Laat het een half uur zitten – zo heb je een exfoliant en een masker in één! Spoel daarna je gezicht af.

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com