De overgang: elke vrouw krijgt ermee te maken. Er wordt vaak gedacht dat de menopauze synoniem is voor de overgang, maar dat is niet zo. De menopauze is het moment van je laatste menstruatie, terwijl de overgang de periode voor en na de menopauze is. Daarom wordt de overgang opgedeeld in de premenopauze, menopauze en postmenopauze. Maar hoe ziet dat proces er precies uit en wat zijn de verschijnselen? Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier, maar we zetten de meest voorkomende symptomen op een rij.
De overgang bestaat uit 4 fases: de premenopauze, de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze.
Wat zijn de meest voorkomende overgangssymptomen?
Elke fase van de overgang gaat samen met verschillende symptomen, die we kunnen opsplitsen in eerste en latere symptomen.
Uit een onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van A.Vogel blijkt dat maar liefst 47% van de werkende vrouwen tussen 45 en 60 jaar met overgangsverschijnselen aangeven dat de overgang een invloed heeft op het werk. Zo krijgen ze onder meer te maken met vermoeidheid en opvliegers, maar ervaren ze ook stress (36%), concentratieproblemen (45%) en raken ze sneller geïrriteerd (26%). Voor 13% zijn overgangsverschijnselen weleens een reden geweest om zich ziek te melden.
Om het ongemak tijdens de overgang zoveel mogelijk te beperken, zijn er per symptoom vitamines, mineralen en/of kruiden die ondersteuning kunnen bieden:
Naast natuurlijke hulpmiddelen, kan je ook je levensstijl aanpassen: ga op tijd naar bed, beweeg regelmatig en plan genoeg momenten van ontspanning in.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.