Opvliegers ontstaan op willekeurige momenten, zowel ‘s nachts als overdag. Je herkent de symptomen meteen: je krijgt het heet, begint te zweten en met een beetje pech loop je rood aan. Maar waar komt dat gevoel ineens vandaan? Meestal komt het door de overgang, maar dat is niet de enige oorzaak. Lees gauw verder om te ontdekken hoe opvliegers ontstaan en, belangrijker nog, wat je ertegen kunt doen.
Zoals in de inleiding aangegeven, zal je een opvlieger vrijwel meteen herkennen. Je bloedvaten verwijden zich, je krijgt het plots warm en kan rood aanlopen. Het voelt een beetje alsof het bloed je naar het hoofd stijgt.
Dat is heel afhankelijk van persoon tot persoon, want iedereen is uniek. Terwijl de ene vrouw (of man) er slechts af en toe last van zal hebben, kunnen anderen tot wel 20 opvliegers per dag krijgen.
Er zijn vrouwen (en mannen) die opvliegers tot lang na de overgang ervaren. Zo zijn er getuigenissen van vrouwen van 70 jaar en ouder die nog (dagelijks) opvliegers krijgen. Over de oorzaken waarom de een er langer last van heeft dan de ander, is er nog veel onduidelijkheid en moet er nog verder onderzoek worden gedaan.
Dit zijn nog enkele aanvullende tips om opvliegers te voorkomen. Pas je levensstijl zo aan dat je de kans op opvliegers vermindert:
Ook mannen kunnen last krijgen van opvliegers. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder veranderingen in levensstijl, medische oorzaken en als gevolg van de behandeling voor prostaatkanker.
Mannen kunnen opvliegers vooral aanpakken door naar hun levensstijl te kijken. Gezond eten, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging vormen de basis voor een gezonde levensstijl en kunnen het ongemak bij opvliegers verminderen. Om de opvliegers niet te triggeren, kan je ook dingen als alcohol, roken en pikante voeding zoveel mogelijk vermijden.