Close
Aloe vera

Aloe vera: wat is het en waar is het goed voor?

17 Mar 2023 • 1 minuten

Aloë Vera is een cactusachtige vetplant met stekelige groene bladeren die we allemaal wel kennen als kamerplant. Maar wist je dat aloë vera niet alleen een eyecatcher is in je woonkamer, maar ook voor cosmetische en medicinale doeleinden gebruikt wordt?

Wat is aloë vera?

Al sinds mensenheugenis wordt aloë vera gebruikt als een traditioneel kruidengeneesmiddel – uit rotstekeningen blijkt dat aloë vera al in het oude Egypte erg populair was. Cleopatra zou bovendien aloë vera gebruikt hebben om haar huid zacht en gehydrateerd te houden.

Er zijn twee onderdelen van de aloë vera plant die voor de huid of als supplement gebruikt worden:

  • De gel die in de bladeren zit
  • De gele substantie (‘latex’ genoemd) die vlak onder de ‘huid’ van de plant zit. Deze substantie wordt ook wel aloïne of barbaloïne genoemd.

Aloë vera kan zowel uitwendig als oraal worden gebruikt en kent een breed aantal toepassingen. Dit bijzondere, tropische plantje wordt traditioneel gebruikt omdat het verlichting zou bieden bij onder andere constipatie, PDS, huidklachten zoals eczeem en acne, sneetjes, insectenbeten en herpes. Vandaag de dag wordt aloë vera vooral veel gebruikt bij huidirritaties, verbranding door de zon, constipatie en psoriasis.

Aloe vera is verkrijgbaar als supplement, als gel, zalf en als aloë vera drink. Daarnaast is aloë vera ook een populair ingrediënt in andere verzorgingsproducten zoals aloë vera shampoo, tandpasta, face wash, scheergel en handzeep.

Wat zijn de voordelen van aloë vera?

Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing nog vrij beperkt is, wordt aloë vera al sinds jaar een dag gebruikt bij een hele reeks aan aandoeningen. Lopend onderzoek suggereert dat aloë vera onder andere een rol kan spelen bij de volgende klachten:

1. Aloë vera kan de huid helpen herstellen

Volgens een onderzoeksreview, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioMed Research International (2015) kan aloë vera verlichting bieden bij onder andere milde brandwonden. Het geheim? De aloë vera gel bevat glucomannan, dat de vorming van nieuwe huidcellen en de productie van collageen een boost geeft.

2. Aloë vera kan de symptomen van psoriasis verlichten

Veel mensen met deze huidaandoening – die gekenmerkt wordt schilfers, roodheid en jeuk – gebruiken aloë vera-gel om hun symptomen te verzachten. Hoewel harde bewijzen nog ontbreken, suggereert onderzoek dat aloë vera een bijdrage kan leveren aan het verlichten van bepaalde symptomen van psoriasis.
Zo kunnen de verzachtende eigenschappen van aloë vera ervoor zorgen dat de huid zichzelf helpt herstellen en stimuleert glucomannan de aanmaak van collageen (dat de huid elastisch en soepel houdt) en kan zo helpen voorkomen dat er nieuwe aangetaste plekjes ontstaan.

3. Aloë vera kan constipatie helpen verlichten

De latex in aloë vera wordt al sinds jaar en dag ingenomen omwille van het sterke laxerende effect dat het zou hebben. De aloë vera dankt deze eigenschappen aan het natuurlijke laxeermiddel aloïne, het gelige sap uit het aloë vera blad. In verschillende onderzoeken is de effectiviteit van aloë-latex als laxerend middel aangetoond. Hier moet echter de kanttekening bij geplaatst worden dat er in deze onderzoeken gekeken is naar aloë vera in combinatie met o.a. psyllium en niet puur en alleen naar aloë vera.

4. Aloë vera kan tandplak helpen verminderen

Onderzoek heeft aangetoond dat aloë vera even effectief is als chloorhexidine mondspoeling bij het verminderen van tandplak.

Ethiopische onderzoekers lieten bij 300 participanten eerst alle tandplak professioneel verwijderen en deelden de deelnemers daarna op in drie groepen: de eerste groep gebruikte een mondspoeling op basis van aloë vera, de tweede groep een mondspoeling op basis van chloorhexidine en de derde groep een placebo.
Vier dagen lang vervingen de deelnemers het tandenpoetsen door het spoelen met mondwater. Bij zowel de aloë vera-groep als de groep die het conventionele mondspoelmiddel gebruikte was een duidelijke vermindering in de hoeveelheid tandplak te zien ten opzichte van de placebogroep. Het is dus niet zo gek dat aloë vera steeds vaker wordt toegevoegd aan mondverzorgingsproducten.

Dosering: hoe gebruik je aloë vera?

Hoe je aloë vera gebruikt, is afhankelijk van de toepassing. Je kan aloë vera gel gewoon veilig op je huid gebruiken en naar hartenlust smeren.
Gebruik je aloë vera inwendig (als sap of als supplement) ter ondersteuning van je spijsvertering, vergeet dan niet dat aloë vera een laxerende werking heeft en bij overmatig gebruik ook buikklachten kan veroorzaken. Bij orale inname is 5 ml per dag voor maximaal 42 dagen een goede richtlijn, maar houd je altijd aan de aanbevolen dosering op de verpakking.

Raadpleeg bij diabetes, darmaandoeningen, aambeien, nierproblemen of regelmatig medicijngebruik eerst je huisarts. Wij raden kinderen onder de 12, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en diabetespatiënten af om aloë vera inwendig te gebruiken. Ook mensen met darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn) wordt afgeraden om aloë vera te drinken. Omdat aloë vera een laxerend effect heeft, raden we aan om bij orale inname altijd met een kleine hoeveelheid te beginnen.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de tips en adviezen op deze website toepast.

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com