Close
vitamine E

Vitamine E: wat is het en waar is het goed voor?

06 Apr 2023 • 1 minuten

Wist je dat vitamine E zo’n 100 jaar geleden, in 1922, voor het eerst werd ontdekt? Intussen is vitamine E al uitgebreid onderzocht en heeft het ook veel verschillende toepassingen. Zo is vitamine E onder meer verkrijgbaar in capsules, maar wordt het ook vaak toegevoegd aan levertraan en aan veel verzorgingsproducten. In dit artikel gaan we dieper in op wat vitamine E precies is, waar je vitamine E in kan vinden en wat de voordelen zijn van vitamine E. 

Wat is vitamine E?

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en wordt eigenlijk gebruikt als verzamelnaam voor 8 gelijkaardige stoffen die van nature in onze voeding voorkomen, waaronder 4 tocoferolen en 4 tocotriënolen. Vitamine E staat vooral bekend als antioxidant, een stof die oxidatie tegengaat. 

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E is vetoplosbaar en zit daarom in veel producten die rijk zijn aan vetten, maar ook in groenten & fruit, noten & zaden en (volkoren) graanproducten. Vooral deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine E: 

 1. Tarwekiemolie (149 mg per 100 gram)
 2. Hazelnootolie (47 mg per 100 gram)
 3. Zonnebloemolie (41 mg per 100 gram)
 4. Zonnebloempitten (35 mg per 100 gram)
 5. Amandelen (26 mg per 100 gram) 

Ook pijnboompitten (9,3 mg per 100 gram), avocado’s (2,1 mg per 100 gram), zalm (1,1 mg per 100 gram), rode peper (1,6 mg per 100 gram), kiwi (1,5 mg per 100 gram), ganzenvlees (1,7 mg per 100 gram) en rauwe spinazie (2 mg per 100 gram) zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die een bron zijn van vitamine E.

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E is een antioxidant die een celbeschermende functie heeft. Zo helpt vitamine E te beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht. Over andere mogelijke gezondheidsvoordelen van vitamine E - zoals de invloed op de longfunctie en de invloed op menstruatieklachten - is er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan en mogen bijgevolg geen gezondheidsclaims worden gemaakt. 

Verder is Vitamine E vanwege z’n antioxidatieve werking ook een nuttige vitamine om uitwendig te gebruiken. Daarom is het ook aan veel crèmes, serums, oliën en andere verzorgingsproducten toegevoegd. Vitamine E olie en vitamine E crème staan bekend voor hun voedende werking en hun positieve invloed op de soepelheid van de huid. Er bestaan ook vitamine E-druppels die je zowel op je huid kan gebruiken als innemen als supplement.

Hoeveel vitamine E heb je nodig per dag?

De Gezondheidsraad geeft geen specifiek advies over een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E omdat er hierover onvoldoende wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is. De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) geeft voor volwassen mannen een dagelijkse inname van 13 mg en voor volwassen vrouwen van 11 mg als adequate norm. Dit is louter een indicatie van hoeveel vitamine E je ongeveer nodig hebt per dag, maar is geen absolute streefwaarde omdat de behoefte per persoon kan verschillen.

Wat zijn de symptomen van een vitamine E tekort?

Wat zijn de symptomen van een vitamine E tekort?

Een vitamine E-tekort kan symptomen als (spier)zwakte, neurologische problemen en een verzwakt immuunsysteem met zich meebrengen. Gelukkig komt een vitamine E-tekort in Nederland en België niet vaak voor, enkel wanneer bepaalde voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Wie gezond en gevarieerd eet, krijgt namelijk voldoende vitamine E binnen. Bovendien is vitamine E vetoplosbaar, waardoor het in ons lichaam kan worden opgeslagen.

Kan je te veel vitamine E binnenkrijgen?

Een Vitamine E overdosis komt niet vaak voor. Enkel bij het langdurig gebruik van hooggedoseerde vitamine E-supplementen kan in sommige gevallen een teveel optreden. Voor wie gezond en gevarieerd eet, is een vitamine E-supplement echter overbodig. Voor wie enkel via de voeding vitamine E binnenkrijgt, is een overdosis vitamine E niet mogelijk. 

Heeft vitamine E bijwerkingen?

Een normale dosis vitamine E heeft geen bijwerkingen, maar hoge doseringen kunnen in zeldzame gevallen wel symptomen als misselijkheid, diarree, zwakheid en hoofdpijn met zich meebrengen. 

Omdat een teveel aan vitamine E de bloedstolling kan remmen, wordt het gebruik van vitamine E-supplementen afgeraden voor: 

 • Mensen met een vitamine K-tekort. 
 • Mensen die bloedverdunners nemen.

Tot slot: profiteer vooral van de uitwendige voordelen van vitamine E

Als je gezond en gevarieerd eet, is een vitamine E-supplement dus in de meeste gevallen overbodig. Enkel als je een tekort hebt (wat zelden voorkomt), kunnen vitamine E-supplementen nuttig zijn. Wil je wel volop profiteren van de antioxidatieve werking van vitamine E? Gebruik vitamine E dan uitwendig door voor een crème of olie te kiezen met vitamine E.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Riverty
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com