Close
Puistjes huidverzorgingsroutine

Puistjes: wat zijn het en wat doe je ertegen?

02 Aug 2021 • 2 minuten

Ken je dat gevoel? Je kijkt in de spiegel en opeens zie je een puistje. Negen van de tien keer zit de pukkel niet subtiel in je nek, maar middenin je gezicht. Bijvoorbeeld op je voorhoofd of op je kin. En dat terwijl je die dag een belangrijke afspraak hebt… We leggen je graag uit wat puisten zijn, hoe ze ontstaan en wat je ertegen kunt doen. Op naar een egale huid!

Laatste update: 10 februari 2022.

Wat zijn puistjes?

Puistjes zijn bultvormige ontstekingen van de huid, meestal rondom de talgklieren. Je herkent een puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid. Het is verleidelijk om een puistje uit te knijpen, maar dat kun je beter niet doen. Dan kun je de gezonde huid rondom het puistje beschadigen.

Hoe ontstaan puistjes?

Puistjes ontstaan door overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën. Elk haartje in je huid heeft een talgklier die talg produceert. De talg beschermt jouw huid en zorgt dat de huid zacht en soepel blijft. Maar wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan de opening naar je huid (je porie) verstopt raken. Dan ontstaat er een mee-eter. Dat is een zwart of wit puntje op de huid, dat bestaat uit hoorn en talg. Deze verstopping geeft de bacteriën op de huid de kans om zich te vermenigvuldigen, waardoor de huid kan gaan ontsteken. Bij een ontsteking ontstaat er een puist.

Oorzaken van puistjes

De meeste puistjes ontstaan in je gezicht, voornamelijk op de kin, het voorhoofd en de wangen. Dat komt omdat de huid daar over het algemeen vetter is dan in de rest van je gezicht. Puistjes op je kin hebben vaak te maken met hormonale schommelingen. De overige puistjes kunnen diverse oorzaken hebben, zoals stress. In stressvolle periodes maakt het lichaam meer hormonen aan, die de talgproductie kunnen stimuleren.

Een slechte, persoonlijke hygiëne kan de kans op puistjes vergroten. Als je jouw huid schoonmaakt, verwijder je overtollig talg en bacteriën waardoor je de kans op puistjes verkleint. Als je jouw huid niet reinigt, geef je de bacteriën in je poriën de kans om zich te vermenigvuldigen, wat tot ontstekingen (puistjes) kan leiden.

Hoe voorkom je puistjes?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om puistjes te voorkomen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
 

1. Hygiëne
Het is belangrijk om je huid twee keer per dag te reinigen, ook als je geen make-up draagt. Gebruik bij voorkeur een goede gezichtsreiniger. Zo blijven je poriën schoon waardoor je minder snel last krijgt van puistjes. Ook zwavelzeep staat bekend voor z'n reinigende eigenschappen bij een onregelmatige huid. Vergeet ook niet om regelmatig je handdoek en kussensloop regelmatig te verschonen.

2. Hydratatie
Drink voldoende water, ongeveer twee liter per dag. Je lichaam gebruikt het water om afvalstoffen af te voeren. Talg bevat ook veel afvalstoffen, dus door water te drinken houd je je poriën schoner.

3. Goede voeding
Bepaalde nutriënten, zoals zinkbiotinevitamine c, helpen om je huid gezond te houden. Zo draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid. Nutriënten krijg je binnen door je voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Neem vitamine C als voorbeeld: dat haal je uit fruit, groente en aardappelen. Neem bijvoorbeeld kiwi’s, rode paprika’s en sinaasappels. Dat zijn echte vitamine C-bommetjes!

Wat helpt tegen puistjes?

Heb je wel eens last van puistjes? Sommige natuurlijke ingrediënten helpen bij puistjes. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten en bijbehorende producten:

Tea tree olie

Tea tree olie

Tea tree olie is een essentiële olie met een zuiverende werking op je huid. Het zit onder andere in onze dag- en nachtcrème, onze gezichtsmaskers en onze cleansing lotions.

Slakkengel

Slakkengel

Slakkengel heeft een verzachtende en helende werking op de huid. Het ondersteunt herstel van de huid bij rimpels, littekenweefsel door puistjes en algemene onzuiverheden.

Charcoal

Charcoal

Charcoal (houtskool) heeft een diepreinigende werking op de huid. Het trekt als een magneet overtollig vuil, talg en oliën uit de huid. Zo kan een houtskoolmasker helpen tegen puistjes.

Aloë vera

Aloë vera

Aloë vera kan een ontstekingsremmende werking op de huid hebben. Het kan helpen om acne en puistjes sneller te kalmeren. Gebruik hiervoor onze aloë vera gezichtsverzorging.

Wat kan ik doen tegen puistjes?

Wil jij puistjes zoveel mogelijk uit je leven bannen? Dan raden we je aan om jezelf een goede huidverzorgingsroutine aan te leren. Dat kan bijvoorbeeld via onderstaand stappenplan:

Stap 1 - Reinigen

Stap 1 - Reinigen

Reinig je gezicht regelmatig om te voorkomen dat je poriën verstopt raken. Gebruik hiervoor een goede gezichtsreiniger.

Stap 2 - Tonen

Stap 2 - Tonen

Nu is het zaak om je poriën goed af te sluiten, zodat er geen vuil in kan komen. Verzorg je gezicht met een gezichtstoner.

Stap 3 - Verzorgen

Stap 3 - Verzorgen

Het is ook belangrijk om je huid te hydrateren en te voeden. Dat kan met diverse producten, zoals dagcrème, serum en moisturizer.

Stap 4 - Aanvullende verzorging

Stap 4 - Aanvullende verzorging

Voor de finishing touch kun je aanvullende verzorgingsproducten gebruiken. Denk hierbij aan een gezichtsmasker, peeling of facial scrub.

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com