Close
donkere-kringen

Donkere kringen onder je ogen? Dit kun je er zelf tegen doen

21 Jun 2023 • 1 minuten

Donkere kringen onder de ogen kunnen een vervelend probleem zijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat je er vermoeid uitziet, wat zelfs impact kan hebben op je zelfvertrouwen. Maar maak je geen zorgen, we zijn er om je te helpen! In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van donkere kringen en delen we waardevolle tips en oplossingen om ze te verminderen.

Wat zijn donkere kringen onder je ogen?

Wat zijn donkere kringen onder je ogen?

Donkere kringen zijn iets anders dan wallen. Wallen zijn verdikkingen onder de ogen die ontstaan door een ophoping van vet en/of vocht in de onderste oogleden. Donkere kringen kunnen we definiëren als het effect van bloedvaatjes die donkerder worden wanneer je lichaam niet genoeg zuurstof of vocht krijgt. Omdat de huid onder de ogen vrij dun is, wordt het snel zichtbaar.


Oorzaken van donkere kringen onder ogen


Er bestaan verschillende vormen van donkere kringen onder de ogen. Het zal je niet verrassen dat er daarom ook verschillende oorzaken zijn. We bespreken ze hieronder.

 1. Erfelijkheid: één van de belangrijkste oorzaken van donkere kringen onder de ogen is erfelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen van nature een dunnere huid onder hun ogen hebben, wat kan leiden tot een blauwe of paarse tint. Bovendien kan de vorm van je gezicht ook bijdragen aan de ernst van donkere kringen. Als je bijvoorbeeld diepe oogkassen hebt, kan dit ervoor zorgen dat de huid onder je ogen donkerder lijkt.
 2. Slaapgebrek: bij slaapgebrek kunnen onze bloedvaten uitzetten en zichtbaarder worden onder de huid. Het gevolg? De huid onder de ogen ziet er donkerder uit. 
 3. Huidpigmentatie: wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, produceert het lichaam meer melanine als bescherming tegen uv-straling. Dit kan ervoor zorgen dat de huid onder de ogen donkerder wordt. Bovendien kan blootstelling aan uv-stralen ook leiden tot veroudering van de huid, waardoor donkere kringen erger kunnen worden.
 4. Allergieën: als je last hebt van een allergie, kunnen de bloedvaten uitzetten. Bovendien kan de allergische reactie ervoor zorgen dat je jeuk krijgt, waardoor je aan de huid onder de ogen krabt en dit de huid nog donkerder kan maken.
 5. Stress: langdurige stress kan de bloedcirculatie beïnvloeden en de huid bleker maken, waardoor donkere kringen ontstaan.
 6. Leeftijd: naarmate we ouder worden, verliest onze huid z’n elasticiteit en wordt het dunner. Dit kan de bloedvaten en het onderliggende weefsel rond de ogen zichtbaarder maken, waardoor donkere kringen extra opvallen.

Wat helpt tegen donkere kringen?

Behandelingsmogelijkheden voor donkere kringen onder de ogen variëren van cosmetische ingrepen tot huidverzorgingsproducten, natuurlijke remedies en veranderingen in de levensstijl. Dit zijn een aantal opties die je zelf zou kunnen toepassen om donkere kringen onder je ogen te verminderen:

 1. Komkommer. Plakjes komkommer op de ogen leggen, kan een verkoelend en verzachtend effect hebben, waardoor de huid rond de ogen wordt verlicht. Koude kompressen, bijvoorbeeld gemaakt van ijsblokjes gewikkeld in een doek, kunnen ook helpen om zwelling en ontsteking te verminderen.
 2. Theezakjes. Vooral kamilletheezakjes, kunnen verlichting bieden. Bevochtig de gebruikte theezakjes in koud water en leg ze vervolgens op je gesloten ogen. Kamille ondersteunt een gezonde huid.*
 3. Aloë vera. Dit ingrediënt staat bekend om zijn hydraterende en verkoelende eigenschappen. Het rechtstreeks aanbrengen van verse aloë vera-gel op de huid onder de ogen kan helpen om de huid te voeden en donkere kringen te verminderen. 
 4. Vitamine C. Het gebruik van huidverzorgingsproducten met vitamine C kan helpen bij het verhelderen van de huid en het verminderen van pigmentatie.

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Voorkomen van donkere kringen onder ogen

Voorkomen van donkere kringen onder ogen

Donkere kringen onder de ogen kunnen cosmetisch storend zijn en een impact hebben op het zelfvertrouwen. Het liefst wil je ze dus voorkomen en in sommige gevallen kun je daar zelf invloed op uitoefenen. Het nastreven van een gezonde levensstijl kan bijvoorbeeld bijdragen aan het behoud van een stralende huid. Denk hierbij aan het drinken van voldoende water, evenwichtige voeding, beperking van alcohol en roken en genoeg beweging. Ook is het essentieel om voldoende slaap te krijgen. Slaapgebrek kan leiden tot een blekere huid en zwelling rond de ogen, waardoor donkere kringen meer opvallen. Daarnaast is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te beperken door het uitoefenen van yoga of meditatie.

Als je last hebt van donkere kringen rond je ogen, is het belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te volgen. Vooral de huid rond je ogen verdient dan extra aandacht. Gebruik bijvoorbeeld een milde, hydraterende oogcrème met vitamine C. Daarnaast kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke uv-straling van de zon. Overmatige blootstelling aan de zon kan de productie van melanine stimuleren, waardoor donkere kringen kunnen ontstaan of verergeren. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF, ook rond de ogen.

Tot slot: probeer het eerst zelf 

Donkere kringen onder de ogen kunnen vervelend zijn en je zelfvertrouwen aantasten, maar er zijn verschillende manieren om ze te behandelen en te voorkomen. Natuurlijke remedies, zoals komkommer, koude kompressen, kamilletheezakjes en aloë vera, kunnen verlichting bieden door de huid te kalmeren en te hydrateren. Daarnaast kunnen huidverzorgingsproducten met vitamine C helpen om de huid op te helderen en pigmentatie te verminderen. Het nastreven van een gezonde levensstijl met voldoende slaap, evenwichtige voeding en weinig stress is eigenlijk het beste om donkere kringen te voorkomen.

Heb je al het een en ander geprobeerd, maar worden de donkere kringen onder je ogen niet minder? Dan kan je je door een dermatoloog of schoonheidsspecialist laten adviseren. Je kan ook een verzorgingsconsult boeken in onze Health & Happiness Studio. Daar krijg je persoonlijk verzorgingsadvies van onze gekwalificeerde coaches.

 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com