Close
jeuk eikenprocessierups

Processierups klachten: tips bij jeuk en bultjes door de eikenprocessierups

13 May 2022 • 1 minuten

We moeten er voortaan elke zomer rekening mee houden: de eikenprocessierups. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je de hele zomer loopt te krabben. Wij vertellen je wat je kan doen bij jeuk en bultjes door de eikenprocessierups.

Laatste update: 13 mei 2022.

De processierups

De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is een behaarde rups die tot enkele jaren geleden vooral in het Zuiden en Oosten van Nederland voorkwam, maar inmiddels door heel het land te vinden is. De eitjes komen in het voorjaar uit op de stam of takken van de eikenboom. ’s Nachts kruipen de rupsjes uit hun spinsels en gaan groepsgewijs (in ‘processie’) op zoek naar voedsel.

Deze harige rupsjes geven microscopisch kleine haartjes af aan de lucht als ze zich bedreigd voelen. Die brandhaartjes kunnen bij mensen (en sommige dieren) klachten als jeuk, bultjes, rode ogen en allergische reacties veroorzaken. In principe zijn we allemaal gevoelig voor deze brandhaartjes, maar sommige mensen reageren er sterker op dan anderen. Als je deze haartjes in je ogen of mond krijgt, moet je extra goed oppassen – het inademen van deze jeukhaartjes kan leiden tot moeite met slikken, hoesten en kortademigheid. In extremere gevallen kan je ook last krijgen van duizeligheid, overgeven en koorts.

Zijn er haartjes in je ogen, keel of mond terechtgekomen? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat kan ik doen bij jeuk door de eikenprocessierups?

Hoewel de eikenprocessierups vooral in de eikenboom voorkomt, betekent dit niet dat je geen overlast kan ervaren als je uit de buurt van eikenbomen blijft. De brandhaartjes kunnen door de wind uit het nest waaien en zo op andere plekken terechtkomen. Aanraking met de haartjes van de processierups is dus nooit helemaal te voorkomen.

Als de brandhaartjes in contact met de huid komen, kan dit hevig jeukende huiduitslag, roodheid en bultjes veroorzaken. De uitslag kan in principe over je hele lichaam voorkomen, maar komt het vaakst voor aan de binnenkant van de armen. Doorgaans verdwijnt de uitslag binnen ongeveer twee weken, maar het is natuurlijk geen pretje om twee weken lang met hevige jeuk rond te blijven lopen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die kunnen helpen om de processierups klachten tot een minimum te beperken.

Niet doen: föhnen 

Föhnen hoort thuis in het rijtje van veelgehoorde anti-jeuktips. Als je al last hebt van jeuk, is föhnen echter géén goed idee. Föhnen kan alleen helpen als je nog geen jeukklachten hebt. De eiwitten in de brandhaartjes zouden hun allergene werking verliezen bij een temperatuur boven de 60 graden, waardoor er geen jeuk meer ontstaat. Als je al jeuk hebt, werkt föhnen juist averechts: de hoge temperatuur kan de jeuk zelfs verergeren. Daarnaast kan het föhnen van de huid bij mensen met een gevoelige huid ook brandwonden veroorzaken.

Wat kan je dan wél doen bij jeuk door de processierups?

1. Niet krabben of wrijven

Het is belangrijk om te proberen niet te krabben of wrijven als je huid in aanraking is gekomen met de haartjes van de processierups. Krabben maakt de jeuk alleen maar erger.

2. Spoel de huid af met water

Spoel de huid goed af met lauwwarm water en was de kleding die (mogelijk) in aanraking is gekomen met de haartjes op hoge temperatuur.

3. Verwijder de laatste haartjes van je huid

Na het afspoelen kan je eventueel nog plakband of een kledingroller gebruiken om de laatste haartjes van je huid te verwijderen. Let wel op dat je hier ‘gewoon’ kantoorplakband voor gebruikt en geen tape of ander sterk plakband want dan trek je ook je eigen haartjes mee.

4. Gebruik een verzachtende crème

Breng tenslotte een verzachtende crème op basis van aloë vera, calendula of eucalyptus op de aangedane huid aan.

Wat te doen bij uitslag of bultjes door de processierups?

Bij Holland & Barrett vind je verschillende soorten zalf die jeukklachten kunnen verlichten en het herstellend vermogen van de huid ondersteunen.

Breng bij huidirritaties door de processierups een verkoelende zalf met aloë vera aan op de rode, branderige huid. Kies bijvoorbeeld voor de aloë vera gel van De Tuinen, Aloe Pura of Dr. Organic.

Ook calendula zalf (goudsbloem) kan verlichting bieden bij roodheid en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Daarnaast kunnen ook middelen als Lucovitaal Processierups Huiduitslag en De Tuinen Na De Beet Gel de huid kalmeren nadat deze in contact is gekomen met de haren van de processierups.

Heb je vragen over een van deze crèmes of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek een van onze winkels.

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com