Close
Zonneallergie

Zonneallergie: wat is het en wat kun je ertegen doen?

06 Jun 2023 • 2 minuten

Heb je jeuk en/of rode bultjes nadat je in de zon bent geweest? Misschien heb je wel zonneallergie. Sommige mensen hebben dit hun hele leven, anderen krijgen het van de ene op de andere dag. Hier lees je wat zonneallergie is, hoe het ontstaat, wat de symptomen zijn en wat je ertegen kunt doen.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een allergische reactie van de huid op uv-straling. Uv-straling zit in zonlicht, maar ook onder de zonnebank word je blootgesteld aan deze ultraviolette straling. Deze allergie uit zich in huiduitslag, met name op de lichaamsdelen die in de zon zijn geweest.

De medische term voor zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PLE).

Hoe ontstaat zonneallergie?

Zonneallergie kan ontstaan als je huid wordt blootgesteld aan uv-straling. Vooral de eerste zonnestralen na een (langere) periode zonder felle zon, kunnen zonneallergie veroorzaken. Meestal gebeurt dit op een warme lentedag of op een zonnige dag tijdens wintersport. Maar het kan ook ontstaan na een bezoekje aan de zonnebank, of zelfs als je achter glas in de zon hebt gezeten.

Op de momenten dat zonneallergie optreedt, is je huid nog niet gewend aan de sterke uv-straling, waardoor het overgevoelig kan reageren. Dit gebeurt meestal al een paar uur nadat je in de zon bent geweest. In sommige gevallen treedt de allergische reactie pas na enkele dagen op.

Zonneallergie kan in principe bij iedereen voorkomen. Wel hebben mensen met een lichte huid vaker last van deze allergische reactie dan mensen met een donkerdere huid. Ook wanneer je snel bruin wordt in de zon, heb je minder kans op zonneallergie. Zonneallergie komt bij zowel mannen als vrouwen voor en kan op iedere leeftijd ontstaan. Ook als je voorheen altijd goed tegen de zon kon, kan je opeens last krijgen van zonneallergie.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

Veelvoorkomende symptomen van zonneallergie zijn onder meer: 

  • Rode bultjes
  • Blaasjes
  • Jeukende plekjes 
  • Schilfertjes op de huid

Deze huiduitslag komt vooral voor op je gezicht, armen, handen of hals. De symptomen kunnen zich ook uitbreiden naar lichaamsdelen die helemaal niet in de zon zijn geweest. Dan kun je bijvoorbeeld uitslag krijgen op je armen, ook al droeg je lange mouwen. 

Meestal duurt zonneallergie enkele dagen en verdwijnen de klachten vanzelf weer.

Wat te doen tegen zonneallergie?

Wil jij weten hoe je zonneallergie kan voorkomen en behandelen? Wij zetten de beste producten en tips tegen zonneallergie voor jou op een rij:

  • Zonneallergie voorkomen:

De belangrijkste tip tegen zonneallergie is: bouw de blootstelling aan zonlicht langzaam op, dan went je huid aan de straling. Probeer tussen 11 en 15 uur uit de zon te blijven, want dan is de zonkracht (en dus de uv-straling) het sterkst. Ook is het verstandig om je huid royaal en regelmatig in te smeren met een goede zonnebrand. We hebben ook een assortiment van zonnebrand zonder parfum

  • Zonneallergie behandelen:

Heb jij op dit moment zonneallergie en wil je hier zo snel mogelijk vanaf? Dan kun je het beste uit de zon blijven totdat de vlekjes verdwijnen. Verder kun je jouw huid verzorgen met onze zonneallergie-producten. Hydrateer ook je huid met bijvoorbeeld de De Tuinen Aloë Vera Gel 98% of help je huid herstellen met een calendulazalf.

Minerale zonnebrand bij zonneallergie


Omdat minerale zonnebrand een fysieke barrière op de huid vormt, waardoor de zon niet in de huid trekt, kan het mogelijk beter zijn als je zonneallergie hebt. Minerale filters reflecteren de zonnestralen, waardoor ze minder kans hebben om een allergische reactie te veroorzaken.

Bovendien zijn minerale zonnebrandcrèmes over het algemeen milder en minder irriterend voor de huid. Het is wel belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is, dus wat voor de ene persoon werkt, zal mogelijk niet voor de ander werken. 

Zonneallergie bij kinderen

Ook kinderen en baby’s kunnen zonneallergie krijgen. Om dat te voorkomen, hebben we enkele tips. Probeer je kindje zo weinig mogelijk bloot te stellen aan fel zonlicht. Bedek de huid van je kleintje met kleding en bescherm de hoofdhuid met een zonnehoed of pet. En vergeet de zonnebrandcrème voor jouw baby of kind niet!


Heeft jouw kind al een allergische reactie op de zon? Koel de huid voorzichtig met een natte doek en verlicht de jeuk met talkpoeder of aloë vera gel. Probeer er ook voor te zorgen dat je kind niet aan de huid krabt want dat zal de jeuk alleen maar verergeren.

Medisch advies bij zonneallergie

In de meeste gevallen verdwijnt de zonneallergie vanzelf weer, vooral als je jouw huid de juiste verzorging geeft. Houden de zonneallergieklachten langer dan tien dagen aan of verergeren ze? Dan adviseren we je om contact op te nemen met je huisarts.

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com