Het zou ondersteunend werken bij stress-situaties, het energieniveau en helpen bij het bevorderen van de slaapbereidheid.* Geen wonder dat ashwagandha steeds populairder wordt. De toegenomen interesse in ashwagandha is ook ons niet ontgaan. Wij gingen op zoek naar het al bestaande wetenschappelijke onderzoek over dit populaire kruid. Wat de mogelijke voordelen van ashwagandha zijn, lees je in dit artikel.
Ashwagandha bevat withanoliden in geïsoleerde vorm. Dat zijn de belangrijkste actieve bestanddelen in de ashwagandha-wortel. De fysiologische processen die plaatsvinden in het lichaam na gebruik van ashwagandha zijn complex en bestaan uit verschillende mechanismen, zowel op celniveau als op het niveau van de molecules.1,2,3,4
Er loopt nog veel onderzoek naar de voordelen van ashwagandha. Dit zijn de mogelijke voordelen van dit populaire kruid:
Naast bovenstaande eigenschappen zou ashwagandha ook een positieve invloed hebben op hart en bloedvaten*, antioxidatieve bescherming bieden voor gezonde cellen en weefsels* en bijdragen aan de geestelijke balans.* 13,14
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Op de verpakking van supplementen staat duidelijk vermeld wanneer en hoe je het supplement moet innemen. In het geval van ashwagandha maakt het niet echt uit op welk moment van de dag je het inneemt. Het tijdstip van inname is namelijk vooral afhankelijk van jouw doelstelling. Als je ashwagandha specifiek neemt voor z'n bijdrage aan relaxatie en ontspanning, dan kan ‘s avonds een goed moment zijn. Wil je vooral tijdens de dag van de effecten van ashwagandha profiteren, neem het dan in de ochtend.
Omdat ashwaganda nemen op de lege maag soms voor maagproblemen kan zorgen, is het wel goed om het supplement tijdens of vlak na de maaltijd in te nemen.
Volgens NPN, de branchevereniging voor producenten, grondstofleveranciers, groothandelaren, importeurs en distributeurs van voedingssupplementen, is ashwagandha meestal veilig. In een bericht van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, werd echter geconcludeerd dat het gebruik van ashwagandha mogelijk kan leiden tot nadelige effecten zoals leverschade, schildklierproblemen en onderdrukking van het bijniersysteem bij gevoelige personen.
Het gebruik van ashwagandha wordt afgeraden voor:
Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt, bij allergieën, lichamelijke klachten of wanneer je onder medisch toezicht staat, raadpleeg dan voor gebruik een arts of zorgverlener. Stop het gebruik en raadpleeg een arts als er overgevoeligheidsreacties optreden. Houd er bovendien rekening mee dat een supplement nooit een vervanging kan zijn voor een gezonde levensstijl met een gevarieerd voedingspatroon.
Dankzij de adaptogene werking van ashwagandha* kan dit kruid ondersteuning bieden waar jij dat het meest nodig hebt. Weet wel dat er nog extra studies over de effecten van ashwagandha lopen en dat het een tijdje kan duren voordat je eventuele effecten ervaart. Leg daarom de prioriteit altijd bij een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige beweging en een gezond voedingspatroon. Een supplement kan een gezonde levensstijl namelijk nooit vervangen.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.