Close
infographic supplementen

Welke supplementen slikken we in Nederland en waarom?

21 Nov 2022 • 1 minuten

Wist je dat maar liefst 71% van de Nederlandse supplementengebruikers vitamine D slikt? Dat ashwagandha het supplement is waarvan we het meeste effect ervaren? En dat 51% van de 35- tot 44-jarige supplementengebruikers dat doet om meer energie te hebben? In onderstaande infographic, het resultaat na een onderzoek bij 1247 van onze klanten, vind je nog veel meer leuke inzichten over het supplementengebruik in Nederland.

Dit item op jouw eigen website plaatsen? Kopieer hier de embedcode

 

Wat zijn de populairste supplementen in Nederland?

Van de supplementengebruikers in Nederland gebruikt volgens ons onderzoek maar liefst 71% een vitamine D-supplement.. Daarmee is de “zonnevitamine” net iets populairder dan een magnesium supplement. Dat mineraal werd het afgelopen jaar door 66% van de Nederlandse supplementengebruikers geslikt. Vitamine C (54%), multivitamines (47%) en vitamine B12 (40%) maken de top vijf compleet.

Waarom gebruiken we supplementen?

Opvallend is dat 56% van de supplementengebruikers dat doet om gezondheidsproblemen te voorkomen. De overgrote meerderheid neemt dus supplementen ter preventie. Weerstand ondersteunen (53%), algemene gezondheid (52%), spieren en gewrichten (43%), meer energie (37%) en tekorten aanvullen (34%) zijn de belangrijkste doelstellingen voor het nemen van supplementen.

Opvallend is dat de doelstelling ‘meer energie’ vooral belangrijk is binnen de leeftijdscategorie 35-44 jaar (51%) en dat de doelstelling ‘spieren & gewrichten’ vooral bij 65-plussers (53%) een aandachtspunt is.

Ashwagandha als supplement met het meeste effect

Maar liefst 89% van de supplementengebruikers in Nederland ervaart een beetje (52%) tot veel effect (37%). De helft van de gebruikers van een ashwagandha-supplement neemt een effect waar, nipt gevolgd door kurkuma (49%). Collageen (44%) maakt de top drie van supplementen met het meeste effect compleet.

Het is geen toeval dat kruiden als ashwagandha en kurkuma bovenaan staan, want deze supplementen krijg je veel minder makkelijk via de voeding binnen. Van vitaminen of minarelen zoals vitamine D of magnesium zal je namelijk pas een effect ervaren als je effectief een tekort hebt.

Niet-supplementengebruikers weten niet wat ze moeten nemen

Van de deelnemers aan het onderzoek die geen supplementen gebruikten, gaf bijna de helft (48%) aan dat dit komt omdat ze niet weten wat ze moeten nemen. Opvallend is dat 59% van hen het gebruik van supplementen wel zou overwegen als ze precies weten wat ze moeten nemen en in welke dosering. 

*Dit onderzoek werd via de nieuwsbrief uitgestuurd naar de klanten van Holland & Barrett. Deelnemers aan het onderzoek konden een Holland & Barrett Expert supplementenpakket winnen na het invullen van een korte enquête met vijf vragen over hun supplementengebruik. 1247 unieke respondenten vulden de enquête in, waarvan er 100 geen supplementen gebruikten en aangepaste vragen voorgeschoteld kregen. Voor sommige vragen waren meerdere antwoorden mogelijk, waardoor de som van alle percentages bij die antwoorden hoger ligt dan 100%.

**Het populairste supplement per doel werd gekozen aan de hand van een significante uplift in gebruik van dit supplement bij respondenten met het gecorreleerde doel. 

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com