Close
yoghurt

Yoghurt maken

13 Jul 2023 • 3 minuten

Probiotica zijn goede bacteriën die je spijsvertering en immuunsysteem kunnen ondersteunen. Met dit recept kun je volop genieten van de voordelen van probiotica terwijl je jezelf verwent met een smakelijke en voedzame traktatie. Volg de eenvoudige stappen en ontdek hoe gemakkelijk het is om je eigen probiotische yoghurt te maken!

Vegan
Glutenvrij
Gemiddeld
Serves 2 porties (voedingswaarde per portie)
Prep time: 20mins
Nutrition: per serving

Calories

168kcal

Protein

4g

Total fat

2g

Saturates

0g

Fibre

5g

Carbs

30g

Sugar

8g

Ingrediënten

Methode

1

Doe het water samen met de havermout in een blenderkan. Mix dit zo'n 30 seconden op 80% power van je blender. Haal door een kaas- of theedoek. Knijp uit, maar niet te hard, de vezels wil je niet mee hebben in dit geval.

2

Doe de havermelk in een gietijzeren pan, eentje waar je een deksel bij hebt. Breng dit al roerend aan de kook. Gebruik hiervoor een garde, dat is het fijnst.  Als het bijna kookt voeg je de agar agar ook roerend toe. Snel kans op klontjes, daarom blijven roeren.

3

Laat dit wederom al roerend zo'n 3 minuten heel zachtjes koken op laag vuur. Zet het vuur dan uit. Laat het geheel afkoelen tot tussen de 40 en 42 graden. Dit is belangrijk, dus het is handig als je een thermometer hebt. Hoeft geen ingewikkeld ding te zijn, voor een paar euro heb je er eentje.

4

Waarom is dit belangrijk? Je gaat nu namelijk de probiotica toevoegen en dat gaat 'dood' wanneer het te heet is. Zorg dat je vooraf de capsules hebt geleegd zodat je dit er gelijk al roerend bij kunt doen wanneer de juiste temperatuur is bereikt.

5

Roer dit er dus goed doorheen en doe de deksel op de pan. Neem een grote handdoek of fleece dekentje om de pan in te wikkelen. Dit zet je in z'n geheel in de oven zonder dat deze aanstaat. Laat hier zo'n 12 uur staan.

6

Haal de pan dan uit de oven, het lijkt misschien wat te stevig, maar dit komt helemaal goed. Schep het in een afsluitbaar bakje en zet dit voor een paar uur koud. Doe dan de maple siroop, vanillepoeder en het zout erbij. Zet de staafmixer er even in en je yoghurt is klaar. Je kunt dit een aantal dagen in de koelkast bewaren.

7

Tip! Eet met verse aardbeien en geroosterde havermout. Dit doe je door 2 el havermout even kort te bakken in een tl olie, tl maple siroop samen met een snufje kaneel en zout. Als het afkoelt wordt het knapperig en dat is heel lekker bij de yoghurt.

8

Extra info: je kunt dit ook doen met andere soorten plantaardige melk

Extra info: mocht je nog niet gewend zijn aan 'zuivel'producten gemaakt van haver, dan kan de smaak een beetje vreemd zijn. Dat is wennen!

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com