Close
chaga-thee-header

Chaga-thee maken: jouw eigen mushroom thee

18 Aug 2023 • 3 minuten

Wil je na het lezen van onze blog over de chaga mushroom aan de slag met je eigen chaga-thee? In Siberië hoef je alvast niemand meer te overtuigen: daar drinken ze al jarenlang koffie of thee op basis van chaga, ook wel de berkenweerschijnzwam genoemd. Ontdek zelf waarom chaga zo populair is om koffie of thee van te maken.

Wat is chaga?

Chaga (Inonotus obliquus), ook bekend als de berkenweerschijnzwam in Nederland, is een paddenstoel die vooral bekend is om zijn positieve eigenschappen. Sinds de jaren 80 heeft chaga steeds meer aandacht gekregen binnen de wetenschappelijke wereld, met een officiële introductie in de medische praktijk van Zuid-Korea, China en Japan. Hier lees je meer over de chaga mushroom

Hoe maak ik zelf chaga thee?

Omdat chaga-thee maken met een chaga-klomp erg lang kan duren omdat het zo lang moet koken, maken we het graag gemakkelijk voor je. Je kunt namelijk ook chagapoeder gebruiken om de typische chaga-smaak makkelijk los te krijgen. Meng een afgestreken theelepel (ongeveer 3 gram) met kokend water en roer dit goed door. Laat dit nog even trekken en je hebt je eigen thee op basis van chaga.

Je moet wel van de aardse tonen van chaga houden om deze basis te kunnen waarderen. Lees ook verder voor een variatie met een andere smaak.

Vegan
Lactosevrij
Glutenvrij
Medium
Serves 2 mokken thee (400 ml)
Cook time: 8mins
Nutrition: per serving

Calories

25kcal

Protein

0g

Total fat

0g

Saturates

0g

Fibre

1g

Carbs

4g

Sugar

2g

Salt

2g

Ingrediënten

Methode

1

Zet 400 ml water in een pannetje aan de kook

2

Kneus ondertussen de kruidnagel, kardemom en peperkorrel

3

Voeg alle ingrediënten toe aan het kokende water

4

Zet na 1 minuut het vuur laag en laat 4 minuten simmeren met een deksel om verdamping te voorkomen

5

Giet het geheel af over een zeef en vang de thee op met een theepot of 2 mokken

Tip: Je kan ook alle ingrediënten in een theefilter aan de pan toevoegen zodat je achteraf geen zeef hoeft te gebruiken.

Chaga melk thee

Ben je meer fan van lattes? Maak een sterkere variant van deze chaga chai door de helft van het water toe te voegen en gebruik dit als een shotje in opgeschuimde melkvervanger. Je kan ook een deel of al het water vervangen door een melkvervanger. Kies bijvoorbeeld voor amandelmelk voor een nog meer nootachtige smaak of voor havermelk om de smaken meer te neutraliseren.

Tot slot: experimenteer ook met andere mushroompoeders

Wanneer je enkel in bezit bent van chaga-extract kun je ook gemakkelijk een thee zetten en hier wat druppels extract aan toevoegen. Dan heb je natuurlijk geen echte chagathee, maar wel thee met wat chaga. Mocht je verschillende paddenstoelenpoeders in de kast hebben staan, kun je experimenteren door deze te mixen en een mushroomelixer te brouwen. Let wel op de verhoudingen voor de smaak en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de verpakking.

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com