Close
chaga

Chaga mushroom: dit is waarom chaga duurder is dan andere paddenstoelen

12 Jul 2023 • 2 minuten

Van buiten een lelijke boomwrat, van binnen een prachtige goudgele hout aanvoelende klomp. Chaga leert ons een wijze les dat niet alles op uiterlijk beoordeeld kan worden en stille wateren diepe gronden hebben. Of in dit geval moeilijk te vinden boomparasieten vele krachten kennen. In Siberië en delen van Azië wordt chaga traditioneel beschouwd als echte superfood en zit de schimmel nog steeds diep geworteld in het dagelijkse leven. 

Wat is chaga?

Chaga (Inonotus obliquus) is een zwam, ofwel paddenstoel, die we in Nederland de berkenweerschijnzwam noemen. In de rest van de wereld is de meest gangbare naam toch chaga. Deze paddenstoel is vooral bekend als medicinale paddenstoel. Chaga krijgt in de wetenschap steeds meer aandacht en maakt sinds de jaren 80 een opmars. Toen werd het officieel geïntroduceerd in de medische wereld van Zuid-Korea, China en Japan.

Chaga ziet er op het eerste oog uit als onderdeel van de boom zelf, je zou het een soort boomwrat kunnen noemen. Normaal gesproken zou men zeggen dat deze klomp het vruchtlichaam van chaga is. Bij andere fungi is dit namelijk vrijwel altijd het geval: het zichtbare deel van de schimmel is het vruchtlichaam.1 

Bij chaga is het zichtbare deel op de berk echter geen vruchtlichaam, maar een compact samengevoegd breisel van mycelium. Gelijk aan elke andere fungus bestaat de chaga mushroom uit een heel netwerk van mycelium onder de grond.

Mycelium is een krachtig netwerk van hyfen of schimmeldraden en kan al ontstaan uit één enkele spoor van een paddenstoel.2 Aan het mycelium-netwerk groeien vervolgens vruchtlichamen van schimmels, zoals paddenstoelen en in dit geval groeit er eerst een compacte klomp van mycelium aan de berkenboom. Een enkele keer, wanneer de gastheer sterft, komt er op de uiteinden van de chagaklomp een vruchtlichaam tevoorschijn. Dit is door de mens nog niet vaak waargenomen. 3

Waar komt chaga vandaan?

De kenmerkende klompschimmel vestigt zich als een parasiet op beschadigde en zieke berken en komt enkel voor in hele koude, moeilijk bereikbare regio’s zoals Siberië, Korea en het noorden van Europa, de Verenigde Staten en Canada. Chaga voedt zich het hele jaar door aan de berken en is dan ook het hele jaar door te vinden op deze plekken met barre omstandigheden. In de sneeuw zijn ze het beste te spotten, omdat de berken dan geen bladeren bevatten. Zo valt het uitstulpsel op de boom een stuk beter op.

Omdat chaga zowat al zijn eigenschappen verliest bij cultivatie, wordt deze paddenstoel als een van de enige commerciële soorten enkel in het wild geoogst. Hierbij is het als consument belangrijk om op te letten dat het product dat je aankoopt van biologische oorsprong is en duurzaam, gecontroleerd geoogst wordt. Dit is ook de reden dat chaga doorgaans een hoger prijskaartje bevat in vergelijking met andere superfood mushrooms. 3

 

Voordelen en werking van chaga

Chaga staat er in de gebieden van herkomst vooral bekend om het te drinken als een chai, of thee, zoals wij dat zeggen. Vanuit oudsher is deze drank in China een ‘geschenk van God’ en wordt chaga veel vernoemd naar ‘chi’, wat vertaald wordt als levenskracht of spirituele energie van alles wat bestaat. Dat is nogal wat. Het is dan ook niet geheel een verrassing dat er in Rusland naar chaga gerefereerd wordt met ‘king of mushrooms’ of gewoon ‘king’.

Het grote podium heeft chaga vooral verdiend door zijn hoge gehalte aan antioxidanten, dat een van de hoogste is binnen het hele kruiden- en plantenrijk. Zo bevat chaga wel 45 keer meer antioxidanten dan de acaibes, een donkerpaarse bes uit Brazilië die we doorgaans in smoothiebowls verwerken vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. Verder bevat chaga voornamelijk de werkzame stoffen polysachariden, betulinezuur, fytosterolen, melanine en plantaardige steroïden, zoals lanosterol en inotodiol. We leggen per stof uit wat het voor je kan doen.

 • Antioxidanten
  Dit is een verzamelnaam voor stoffen als vitamine E en C en bioactieve stoffen die onder meer aanwezig zijn in groente en fruit. Antioxidanten staan erom bekend de agressieve stoffen vrije radicalen af te vangen in je lichaam.3
 • Polysacchariden
  Ook wel bekend als complexe soort koolhydraten ofwel langzame koolhydraten, die gezien worden als beter dan snelle koolhydraten.3
 • Melanine
  Dit is de stof in je lichaam die ervoor zorgt dat je huid, haren en ogen hun kleur behouden en pigmentatie geeft. Ook zorgt dit lichaamseigen stofje ervoor dat de huid en ogen beschermd worden tegen uv-straling.3
 • Plantaardige steroïden
  Steroïden zijn varianten van het hormoon testosteron en komen van nature in veel planten en kruiden voor. Let op: er is dus een verschil tussen natuurlijke steroïden en anabole steroïden.3

Chagakoffie

In Siberië hoef je niemand meer te overtuigen: daar drinken ze een soort koffie of thee van berkenweerschijnzwam in plaats van de zwarte koffie of thee die wij kennen. Het is dan ook zo dat wanneer chaga lang wordt getrokken in kokend water, het een diepe, koffieachtige smaak krijgt.

Je kunt zelf ook gemakkelijk chagakoffie maken door het poeder in heet water op te lossen of de gehele chagaklomp te laten koken. Hoe langer je de chaga kookt, hoe sterker je elixer wordt, zowel in smaak als in werking. Een andere manier is om chagapoeder te gebruiken, zoals gemalen koffie, door de poeder in een herbruikbare nespresso cup, filter of je pistonmachine te gebruiken. Wat dacht je van een chaga-chino of latte macchichaga, chocochaga of chaga chai latte, bijvoorbeeld met plantaardige melk. Allemaal fijne vervangers voor koffie, zodat je geen last meer hebt van de bekende cafeïnedip.Je kunt zelfs de chaga met je koffie vermengen, mocht je je dagelijkse dosis cafeïne écht niet willen missen.

Naast koffie zijn er tal van manieren om chaga te verwerken. Dit kun je er allemaal mee doen:

 • Thee trekken
 • Koffie nabootsen
 • Andere elixers brouwen
 • Door de smoothie of smoothiebowl
 • Chaga banana nicecream maken met jouw favoriete smaak
 • Theelepel door de havermout of rijstpap
 • Door de dikke soep of bouillon (hier krijgt je soep ook gelijk een fijne diepe smaak van)
 • Aan het bakken met bijvoorbeeld een chaga brownie

Chagasupplementen

Een andere optie is om chagasupplementen in te nemen, wanneer je niet met het poeder of de gehele berkenweerschijnzwam aan de slag wilt. Er zijn verschillende soorten supplementen op de markt. Bijvoorbeeld een mix van verschillende paddenstoelen, chaga-extractcapsules of extracttincturen. Ook hier kun je alle kanten mee op. 

Gebruik een capsule of tinctuur voor het snelle gemak. Slik de capsule met de maaltijd in, of druppel een tinctuur onder de tong. Maar je kunt een tinctuur of inhoud van de capsule net zo mooi verwerken in je smoothie of havermout. Of maak er een echt theeritueel van en voeg de druppels of inhoud van capsules toe aan je thee. Even roeren en je hebt je ultieme rustmomentje van de dag.

Hoeveel chaga per dag?

Hoeveel chaga per dag?

De dagelijkse hoeveelheid chaga verschilt per verwerkingswijze. Ga je er een grote pot thee van koken, dan kun je een paar kleinere klompjes gebruiken of een grote. Maar wanneer je chaga in poedervorm gebruikt, is het aan te raden altijd de aanbevolen dosering van de verpakking te bekijken. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de mate waarin de chaga is geextracteerd.

Chaga bijwerkingen

Chaga is een zeer veilig en niet toxisch product waarvan geen bijwerkingen bekend zijn. Let wel op dat chaga bloedverdunnend kan werken en het raadzaam is om bij gebruik van bloedverdunners eerst je arts te raadplegen. Bij zwangerschap, borstvoeding of als je zwanger wilt worden, is het belangrijk eerst een arts te raadplegen voor advies. Hetzelfde geldt voor personen met een speciaal ziektebeeld.

Tot slot

Of je nu weg bent van chaga vanwege de vele voordelen en werkingen of een kans ziet om je koffie te vervangen door deze diepsmakende thee: chaga is een mooie en bijzondere paddenstoel en kan om vele redenen gewaardeerd worden. Als een echte ‘king’, dus. 

Bronnen

 
 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com