Close
eivervanger

Benieuwd hoe je eieren kan vervangen in recepten? Bekijk hier onze favoriete eivervangers

22 Sep 2022 • 2 minuten

Ei is een veelzijdig product dat in veel baksels gebruikt wordt. Traditionele cake-, pannenkoek-, en een verscheidenheid aan dessert recepten bevatten eieren. Je kan er om verschillende redenen voor kiezen om geen ei te eten, bijvoorbeeld als je een veganistische levensstijl hebt of als je op je cholesterol moet letten. Gelukkig kan je alsnog blijven genieten van je favoriete baksels met een eivervanger!

Waarom eivervanger?

De rol die een ei speelt in een recept kan per baksel verschillen. Zo gebruik je ei voornamelijk voor het binden en het luchtig maken van beslag. Daarnaast geeft ei een mooie kleur aan je baksels, en wordt eigeel vaak gebruikt om het deeg mee te bestrijken voor een glanzend korstje. 

Als je geen ei eet, kan het een uitdaging zijn om hetzelfde resultaat te bereiken met je baksels. Gelukkig is er voor elke rol die ei in baksels speelt, een eivervanger met hetzelfde effect.

Wat is een uitstekende eiwitvervanger in veel gerechten?

Lijnzaad-ei & chia-ei
Als het je doel is om beslag te binden, kan je het ei vervangen door een lijnzaad-ei of chia-ei. Zowel lijnzaad als chiazaad hebben na het mengen met water een gelerend effect, wat ervoor zorgt dat ze als bindmiddel gebruikt kunnen worden. Om een lijnzaad-ei of chia-ei te maken, hou je de verhouding 3:1 aan. Dus voor 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad, gebruik je 3 eetlepels water. Let op dat je voor het lijnzaad-ei gemalen lijnzaad gebruikt en dat je het beste effect krijgt met warm water. Na het mengen met water, laat je het mengsel ongeveer 10-15 minuten rusten. Je zult zien dat de textuur na deze tijd veranderd is in een gelei-achtige consistentie. Het ei is nu klaar voor gebruik.

Fruitpuree
In zoete baksels is fruitpuree een goede eivervanger. Vooral een geprakte (rijpe) banaan werkt erg goed als bindmiddel in pannenkoeken- of cakebeslag. Ook appelmoes is een goed bindmiddel en geeft tegelijkertijd een friszoete smaak aan je baksels. Let er op dat je eventueel minder suiker gebruikt dan in het recept staat aangegeven, als je besluit fruitpuree te gebruiken als eivervanger. Om een ei te vervangen kan je ongeveer 50 gram fruitpuree gebruiken.

Aquafaba
Aquafaba is het vocht dat in een blik met kikkererwten zit. Als je dit vocht opvangt en vervolgens klopt met een mixer, krijgt de aquafaba langzaam dezelfde consistentie als geklopt eiwit. Voeg hier suiker aan toe, en je hebt merengue! Aquafaba is ook ideaal om mousse en vegan slagroom mee te maken.

Tofu
Naast dat je stevige tofu kan opbakken om scrambled eggs mee na te maken, kun je ook zijden tofu gebruiken als vervanging van ei in zoete recepten zoals pudding en cheesecake. Zijden tofu is neutraal van smaak en heeft een romige consistentie en is daarom ideaal voor zoete recepten. Je kan ongeveer 50 gram zijden tofu aanhouden als eivervanger. Mix de zijden tofu eerst in een kom totdat het een romige consistentie heeft alvorens je het gebruikt in een recept. 

Xanthaangom
Xanthaangom is een gom die je kunt kopen in poedervorm. Het is gemaakt van suiker en melasse en wordt veelal gebruikt als verdikkingsmiddel. Als je 2 gram mengt met 50 ml vocht heb je de goede verhouding om een ei te vervangen. Xanthaangom heeft geen smaak en heeft voornamelijk een bindende kwaliteit. 

Kikkererwtenmeel
Wil je een hartig recept maken met een eivervanger? Naast een lijnzaad-ei is ook kikkererwtenmeel een goede optie. Je kunt hiervoor 3 eetlepels kikkererwtenmeel mengen met 3 eetlepels water. Net als met het lijnzaad-ei, moet je het mengsel even laten staan voordat je het toevoegt aan de rest van de ingrediënten. 


Bovenstaande opties zijn veelgebruikte eivervangers. Helaas kan je er niet altijd vanuit gaan dat je in elk recept een van bovenstaande eivervangers kan gebruiken in plaats van een ei. Vooral als er meerdere eieren nodig zijn in een recept, is het niet vanzelfsprekend dat je die eieren met één soort eivervanger kunt vervangen. Soms is er een combinatie van verschillende eivervangers nodig om je baksel tot een succes te maken. Als er meerdere eieren aan te pas komen, is het daarom aan te raden om een recept te gebruiken die al gebaseerd is op een eivervanger, in plaats van zelf hiermee te experimenteren. 

Voor welk gerecht gebruik je welke eivervanger?

Ei vervangen in cake en pannenkoeken
Om ei te vervangen in een cake en pannenkoeken kun je het beste een eivervanger met een bindende factor nemen, zoals een lijnzaad-ei, chia-ei. Omdat cake en pannenkoeken al zoet zijn, kun je hiervoor ook fruitpuree gebruiken. 

Ei vervangen in room en cheesecake
Als je van plan bent om een cheesecake of een romig recept te maken, kun je het beste zijden tofu gebruiken. De neutrale smaak en romige consistentie zijn perfect voor dit soort recepten. 

Ei vervangen in hartige gerechten
Voor een hartig gerecht kun je het beste gaan voor kikkererwtenmeel of een lijnzaad-ei. Beiden opties hebben een neutrale, ietwat hartige smaak en lenen zich daardoor prima voor hartige recepten.

Wil je graag een recept met een eivervanger uitproberen en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Probeer eens onze glutenvrije vegan chocoladetaart, havermoutcake of vegan bananenbrood, waarbij we gebruik maken van een lijnzaad-ei.

Shop eivervanger producten

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com