Close
mannenverzorging

Alles over gezichtsverzorging voor mannen

20 Mar 2023 • 2 minuten

Wind, zon, regen, zweet: onze gezichtshuid krijgt veel te verduren. Daarom is het belangrijk om je gezichtshuid goed te verzorgen en beschermen, zeker als man. Want zo houd je jouw huid gezond en kom je stralend, zelfverzekerd voor de dag. Maar hoe zorg je als man optimaal voor je huid? Hoe voorkom je irritaties na het scheren en hoe verzorg je jouw baard? Hier vind je alles over gezichtsverzorging voor de man.

Zijn er verschillen tussen de huid van een man en die van een vrouw?

Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van acne, huidveroudering en een gevoelige huid. Maar tot zover de gelijkenissen, want door de invloed van het hormoon testosteron is de mannenhuid over het algemeen dikker en vetter dan de vrouwenhuid. Bovendien begint het huidverouderingsproces bij mannen later, maar gaat het sneller. 

Komt daar nog bij dat de gezichtshuid van mannen door het scheren heel wat extra stress te verduren krijgt. Mannen die zich dagelijks scheren, komen in hun leven al snel aan 20.000 scheerbeurten. Dat zorgt voor extra irritaties en maakt de huid gevoeliger voor externe invloeden.

Waarom de mannenhuid verzorgen?

Waarom de mannenhuid verzorgen?

Dat vraagt dus om een specifieke aanpak, met aangepaste producten voor de mannenhuid. Producten die de mannenhuid verzachten, kalmeren en optimaal hydrateren. Zo kan je irritaties voorkomen en je huid gezond houden. Veel mannen ondernemen echter pas actie wanneer ze problemen of klachten hebben, maar dan is het vaak al te laat.

Nochtans is gezichtsverzorging niet ingewikkeld of tijdrovend, maar is consistentie wel belangrijk. Wat zijn die 5 minuten in de ochtend om je daarna een hele dag stralend te voelen? Een kleine moeite, maar met zichtbare resultaten, vooral op lange termijn.

Gezichtsverzorgingsroutine voor de man

Er zijn vier huidtypes: een normale huid, een vette huid, een droge/gevoelige huid of een combinatie van de eerder genoemde huidtypes. Stem je routine af op je huidtype door te kiezen voor verzorgingsproducten die voor jouw huidtype geschikt zijn. Dit staat op het product aangegeven, maar geen paniek: de meeste mannenproducten zijn voor alle huidtypes geschikt. Lekker makkelijk! De mannelijke gezichtsverzorgingsroutine bestaat uit twee (of drie) simpele stappen en doe je ‘s ochtends en ‘s avonds. 

Stap 1: Reinigen

Reinig je huid met een face wash om zweet en overtollig talg van je huid te verwijderen. Zo voorkom je verstopte poriën en hierdoor kunnen andere gezichtsverzorgings- producten optimaal hun werk doen.

Stap 2: Verzorgen

Na het reinigen van je huid, breng je een verzorgende en hydraterende gezichtscrème aan. Dat houdt jouw huid soepel en verstevigt de huidbarrière. Zo bescherm je de huid tegen externe invloeden, maar ook tegen uitdroging. Een droge huid is bij mannen immers een veel voorkomend probleem.

Stap 3: Aanvullende verzorging

Naast je dagelijkse routine kan je voor een finishing touch ook wat extraatjes implementeren. Zo kan je de huid twee tot drie keer per week exfoliëren (met een facial scrub) om de dode huidcellen te verwijderen. Ook af en toe een verzorgend en voedend masker kan goed zijn voor je gezichtshuid.

Hoe verzorg je jouw baard?

Hoe verzorg je jouw baard?

Ook je baard verdient extra aandacht. Met de juiste baardolie voed en hydrateer je jouw baard en de onderliggende huid. De voedende oliën en essentiële vetzuren houden je baard zacht en soepel. Bovendien krijgt hij een verzorgde, glanzende uitstraling met een onweerstaanbare geur. Tot slot is baardolie goed voor de haarzakjes waardoor het mogelijk de baardgroei kan stimuleren.

Breng een paar druppels baardolie met je vingertoppen aan en masseer de olie uitgebreid door je droge of licht vochtige baard en de onderliggende huid. Leg daarna je baard weer in model met je handen of een baardkammetje. 

Last van een geïrriteerde huid door het scheren? Dit kun je ertegen doen

Jeuk, irritatie en soms zelfs rode bultjes na het scheren: elke man heeft er wel eens last van. Met deze tips kun je de irritatie gelukkig tot een minimum beperken: 

 • Maak je huid eerst grondig schoon. Dat kan met een face wash of gewoon met water.
 • Gebruik een scheerschuim of -gel. Tip: een scheergel met aloë vera kan de huid beschermen tegen irritatie van de mesjes. Het sap van de aloë vera is verzachtend, vochtregulerend en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. 
 • Scheer eerst met de haarrichting mee, daarna tegen de haarrichting in. Gebruik steeds een scherp mesje.
 • Spoel het mesje tijdens het scheren met warm water.
 • Gebruik na het scheren een afstershave die de huid verzorgt en hydrateert. Geen aftershave in huis? Dan is de gezichtscrème die je tijdens je gewone verzorgingsroutine gebruikt ook gewoon prima. Vergeet verder zeker de zonnebescherming voor je gezicht niet, want na het scheren is je huid extra gevoelig, dus ook voor de zon… 

Waarom is bescherming tegen de zon ook voor mannen belangrijk?

Waarom is bescherming tegen de zon ook voor mannen belangrijk?

Het natuurlijke verouderingsproces van onze huid wordt versneld door onbeschermde blootstelling aan uv-straling van zonlicht. Dus ook voor mannen is het belangrijk om niet onbeschermd de zon in te gaan, zelfs in de winter en dus al zeker na het scheren. 

Benieuwd welke zonnebescherming bij jou past? Maak je keuze op basis van de Sun Protection Factor. Hoe hoger de SPF, hoe beter je beschermd bent. Heb je een blekere huid of kom je niet vaak in de zon, gebruik dan een hoge(re) SPF. De zonnebescherming voor je gezicht kan je gewoon na je dagelijkse gezichtsroutine aanbrengen. 

Nog meer tips voor een gezonde, egale mannenhuid

 • Drink voldoende water. Water voert afvalstoffen en gifstoffen af, dus zorg dat je minimaal twee liter per dag drinkt. Ga je regelmatig sporten? Zorg dan dat je na het sporten het vochtverlies compenseert. 
 • Let op je voeding. Eet gevarieerd en zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Met name vitamine B, vitamine A, jodium (zout) en zink dragen bij tot tot de instandhouding van een normale huid. Ook Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen. Koper (te vinden in vlees- en visproducten, groente, fruit, noten en graanproducten) draagt dan weer bij tot een normale pigmentatie van de huid. 
 • Gebruik ook af en toe eens een masker. Zo zorg je voor een extra diepe reiniging van de poriën, verwijder je dode huidcellen en overtollig vet. Dit masker speciaal voor mannen zorgt voor een diepe reiniging en is tegelijk een echte oppepper voor je gezicht. 
 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Riverty
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com