Close
Vette huid

Wat is mijn huidtype? Doe de huidtype test

19 May 2022 • 1 minuten

Email
Facebook
Twitter

Een droge huid, of toch een gemengde huid? Het bepalen van je huidtype is niet altijd makkelijk. Elke huid heeft andere eigenschappen en dus een andere verzorging nodig. Daarom is het goed om af en toe de huidtype test te doen. Met deze quiz ontdek je welk huidtype je hebt en welke verzorgingsproducten daar het beste bij passen. 

Laatste update: 20 mei 2022.

Welke huidtypes zijn er?

Er zijn vijf verschillende huidtypes: de normale huid, de droge huid, de vette huid, de gemengde / gecombineerde huid en de gevoelige huid. Welk type huid je hebt, wordt deels genetisch bepaald. Zo worden de meeste mensen met een gecombineerde huid ermee geboren. Maar je huidtype kan in de loop van de jaren veranderen, bijvoorbeeld door het ouder worden, een veranderende hormoonhuishouding of het gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten. Hieronder lees je wat de huidtypes inhouden en hoe je deze kunt herkennen.

Verschillende huidtypes

 • Normale huid
  Een normale huid is goed in evenwicht. Dat betekent dat de huid niet te vet, maar ook niet te droog aanvoelt. Het kan wat vetter aanvoelen in de T-zone (kin, neus en voorhoofd), maar dat is normaal. Daarnaast ziet de huid er egaal uit: met kleine poriën en weinig oneffenheden. 
   
 • Droge huid
  Een droge huid heeft te weinig talg (vet) en vocht. Een droge hoofdhuid is dun, voelt ruw en kan schilferen. Ook kan een strakke huid droog en trekkerig aanvoelen. Dat merk je vooral bij temperatuurverschillen, bijvoorbeeld als je warm doucht op een koude dag. Herkenbaar? Gebruik dan een shampoo voor droge hoofdhuid en een crème voor droge huid.
   
 • Vette huid
  Bij een vette huid wordt er te veel talg geproduceerd. Dat zorgt dat je huid vet aanvoelt, vooral op je kin, rondom je neus en op je voorhoofd. Het gevreesde ‘glimmende voorhoofd’. Daarnaast ontstaan er snel onzuiverheden, zoals puistjes of mee-eters.
   
 • Gemengde/gecombineerde huid
  Een gecombineerde huid is een combinatie van de droge, vette en normale huid. In de meeste gevallen is de T-zone vet en glimmend, terwijl de wangen droog aanvoelen. Bij dit huidtype ontstaan eventuele onzuiverheden vooral op de kin en het voorhoofd.
   
 • Gevoelige huid
  Een gevoelige huid raakt sneller uit balans. Bij zon, kou, luchtvervuiling of de verkeerde verzorgingsproducten kan de huid geïrriteerd raken. Er ontstaan dan bijvoorbeeld rode vlekken, een trekkerig gevoel of uitslag. Dit kan bij ieder huidtype voorkomen.

Waarom is het belangrijk om je huidtype te weten?

Jouw huidtype bepaalt welke huidverzorgingsproducten je het beste kunt gebruiken. Elk huidtype heeft namelijk behoefte aan andere ingrediënten. Zo verzorg je een droge huid het beste met vochtvasthoudende, vochtregulerende hydraterende ingrediënten. Maar een vette huid heeft meer baat bij ingrediënten die de huid diep reinigen, de talgproductie reguleren en het glimmen tegengaan. En een gevoelige huid verzorg je met beschermende, natuurlijke ingrediënten, om zo de kans op irritatie te verkleinen. Het kiezen van gezichtscrème is dus geen toeval maar hangt af van jouw huidtype en wat deze nodig heeft om weer te stralen en zacht aan te voelen. 

Welk huidtype heb ik?

Weet je nog niet precies welk huidtype je hebt? Met deze huidtype test ontdek je eenvoudig welk huidtype je hebt. 

 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com