Close
Buikvet verbranden

Snel buikvet verbranden? Zo doe je dat

24 Jan 2024 • 3 minuten

Hoe hard je ook probeert, dat overtollig laagje buikvet raak je maar niet kwijt. Herkenbaar? Je bent niet alleen. Overtollig buikvet is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen zich zorgen om maken. Dat is niet onterecht, want te veel buikvet kan op lange termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In dit artikel lees je alles over buikvet en hoe je overtollig buikvet efficiënt kan verbranden. 

Wat is de oorzaak van overtollig buikvet? 

Wat is de oorzaak van overtollig buikvet? 

Laten we beginnen met de grootste boosdoener: stress. Ons lichaam reageert op stress door het hormoon cortisol vrij te geven. Cortisol brengt het lichaam in een staat van paraatheid: er wordt extra energie vrijgemaakt om een fysieke inspanning te leveren om bijvoorbeeld te vluchten. 

Voor onze voorouders, die zo en dan wel eens écht moesten vluchten (voor een wild dier bijvoorbeeld), was zo’n reactie op stress heel belangrijk. In onze huidige samenleving is deze reactie minder nuttig, want tegenwoordig ervaren we een andere vorm van stress, die eerder chronisch en mentaal van aard is. 

De extra energie die door de stressreactie vrijkomt, wordt niet gebruikt en door het lichaam in vet opgeslagen, vooral ter hoogte van de buikstreek. In combinatie met een voedingspatroon dat voor velen uit (te) veel snelle suikers bestaat, kan dit voor extra buikvet zorgen. 

Wat zijn de gevolgen van overtollig buikvet? 

Naast het feit dat je er misschien minder lekker door in je vel zit, brengt overtollig buikvet ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Denk hierbij aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, beroertes... Buikvet stapelt zich rondom de organen in je buikholte op en is daarom ook de gevaarlijkste vorm van vet.

Hoe krijg je overtollig buikvet weg? 

Hoe krijg je overtollig buikvet weg? 

Stressmanagement is belangrijk. Stress is de hoofdoorzaak van buikvet, pak daarom effectief je relatie met stress aan. Hoe je stress succesvol kan bestrijden, lees je in dit artikel over cortisol verminderen. Je kunt ook rustgevende supplementen overwegen. Studies toonden aan dat ook slaap een belangrijke rol vervult in een gezond gewicht en de bestrijding van buikvet. 

Wil je het probleem efficiënt en zo snel mogelijk aanpakken? Dan zijn er nog twee extra dingen die je kan doen: je voeding verbeteren en op de juiste manier bewegen

Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet? 

Snelle suikers stimuleren de aanmaak van buikvet, maar zijn er ook voedingsmiddelen die je buikvet helpen verliezen? Het goede nieuws: ja, die bestaan. Het slechte nieuws: er zijn geen wondermiddelen die je buikvet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Deze vier voedingstips zetten je alvast goed op weg naar minder buikvet:

 1. Voeg meer eiwitten aan je voeding toe. Een eiwitrijk dieet kan het risico op overtollig buikvet verlagen. Door meer eiwitten te eten, zal je sneller een voldaan gevoel hebben en kom je minder snel in de verleiding om naar suikers te grijpen. Bovendien dragen eiwitten bij tot de instandhouding van je spiermassa. Extra eiwit kan je uit je voeding halen of door middel van een eiwitpoeder.
 2. Eet meer gezonde vetten. Het klinkt tegenstrijdig, meer vetten eten om buikvet te verliezen, maar het kan wel degelijk werken. Een studie toonde namelijk aan dat een Mediterraans dieet, rijk aan vetten, gewichtsverlies kan bevorderen. Vetten geven ons namelijk, net als eiwitten, een voldaan gevoel. Belangrijk is wel dat je transvetten (uit bijvoorbeeld fastfood, gebak, koek…) vermijdt en voor gezonde vetten zoals olijfolie en vetten uit pitten en zaden gaat. 
 3. Kies voor voedingsmiddelen die je stofwisseling versnellen. Groene thee, koffie en specerijen: alledrie hebben ze een positief effect op de stofwisseling. Koffie bevat cafeïne, wat de stofwisseling versnelt. Ook in groene thee zit er cafeïne, maar ook andere plantaardige thee-ingrediënten, zoals catechines en EGCG, zouden een positief effect op de stofwisseling hebben. Van capsaïcine, een stof in specerijen zoals pepers, kaneelkurkumagember… , is bekend dat het de calorieverbranding zou stimuleren.* Het supplement Holland & Barrett Expert Groene Koffie Garcinia Complex bevat chilipeper, groene koffie, Garcina, amla, gember en frambozen. Chilipeper ondersteunt bij gewichtsbeheersing, verminderde eetlust en vetverbranding.*
 4. Voeg meer azijn aan je gerechten toe. Azijn zou meerdere gunstige effecten hebben op onze gezondheid, maar de effecten worden nog verder wetenschappelijk onderzocht. Een studie toonde alvast aan dat 15 tot 30 ml azijn per dag het lichaamsgewicht en buikvet van de deelnemers op 12 weken tijd deed afnemen. Andere studies hebben het over de mogelijk vetverbrandende en hongerstillende eigenschappen van azijn. Azijn is trouwens makkelijk in je dieet te integreren. Geef je sla bijvoorbeeld een extra frisse smaak door er appelazijn over te sprenkelen. 

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Wat zijn de beste oefeningen om buikvet te verbranden? 

Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden. In tegenstelling tot wat velen denken, is duursport (cardio) niet de meest efficiënte manier om buikvet te verliezen. 

Om snel vet te verbranden, kan je beter sporten met een hogere intensiteit beoefenen. Daardoor veroorzaak je een zuurstoftekort, wat de vetverbranding en de spieropbouw zal bevorderen. Na een tijdje zal je lichaamssamenstelling veranderen (meer spieren, minder vet) en zal je uiteindelijk ook in rust meer energie verbruiken. Het resultaat: je verliest gewicht en verbrandt meer vet. 

Maar wat zijn nu de beste oefeningen om buikvet te verbranden? Alle vormen van training waarbij je eens goed diep gaat en dus in ademnood komt, zijn in principe het meest efficiënt. We selecteerden er alvast drie: 

 1. Burpees. Ze zijn enorm lastig, maar o zo efficiënt. Burpees geven je een full body work-out en doen je eens stevig afzien. Ideaal om vet te verbranden. 
 2. HIIT. Squats, push-ups, gewichten: bij HIIT krijg je een gevarieerde en lastige work-out voorgeschoteld. HIIT staat voor High Intensity Interval Training en is door het korte, maar lastige karakter een uitstekende manier om vet te verbranden. 
 3. Krachttraining met gewichten. Dankzij het heffen van gewichten optimaliseer je het ‘afterburn’ effect. Zo blijft je lichaam ook in de uren na je work-out nog extra calorieën (en vet) verbranden.  

Met het oog op een optimale gezondheid is een combinatie van cardio en krachttraining de meest duurzame beweegmethode. Maar zoek vooral naar een vorm van beweging waar je ook plezier in beleeft. Zo hou je het ook makkelijker vol. 

Tot slot: kijk kritisch naar je algehele levensstijl

Snel buikvet verbranden is geen kwestie van snel even wat diëten of een paar weken intensief sporten. Omdat ook dingen als stress en slaap een belangrijke rol spelen, is het vooral belangrijk om je algehele levensstijl onder de loep te nemen en aan te passen waar nodig. Met goed stressmanagement, voldoende slaap, een gezond(er) eetpatroon en voldoende beweging kom je al een heel eind!

Om je daarbij te ondersteunen, kan je ook een consult boeken in onze Health & Happiness Studio, waar onze gekwalificeerde coaches je met behulp van onze Body Analyzer persoonlijk advies zullen geven. Via de Body Analyzer krijg je inzicht in jouw vetmassa en jouw viscerale vetwaarde, de hoeveelheid vet rond je organen. Op basis van die resultaten krijg je persoonlijk advies op maat.

Onze favorieten ter ondersteuning bij het verbranden van buikvet

Bekijk ook onze video over gezond afvallen en buikvet verminderen

Bronnen

 

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Riverty
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com