01 Jul 2022 • 2 minuten
Lijkt het je leuk om je eigen havermelk te maken? Misschien heb je het nog nooit eerder geprobeerd en heb je zin om er een paar te maken en voor het eerst te proeven? Of misschien koop je het al een tijdje in de winkel en vind je het leuk om het zelf te maken? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres, want we vertellen je alles wat je nodig hebt - en wat je moet doen - om havermelk te maken.
Vraag je je af hoe het zit met de calorieën van havermelk? Een kop van 240 ml ongezoete, verrijkte havermelk bevat ongeveer 120 calorieën. In vergelijking met andere soorten melk (bijvoorbeeld soja, amandel of zuivel), bevat havermelk vaak meer calorieën, koolhydraten en vezels. Aan de andere kant bevat het minder eiwitten dan soja- en zuivelmelk.
Havermelk is heel eenvoudig en relatief snel te maken (ongeveer 15 minuten).
Calorieën
169kcalEiwitten
3gVetten
1gWaarvan verzadigd
0gVezels
4gKoolhydraten
42gSuiker
31gZout
0g1 kopje haver (100 g)
3 tot 4 kopjes water (750 ml tot 1l)
1 tl vanille-extract (optioneel)
1 tot 2 el ahornsiroop of 1 tot 2 Medjool dadels (optioneel)
Een snufje zout (optioneel)
1
Giet je haver uit in een bak/kom en week ze vervolgens (je kunt ze een nacht laten staan als je dat wilt).
2
De volgende dag het water uit de haver laten lopen en goed doorspoelen.
3
Gooi het water weg waarin ze hebben geweekt.
4
Doe de haver, 3 tot 4 kopjes schoon water (750 ml tot 1 l) en alle ahornsiroop of dadels en zout in een keukenmachine en mix het mengsel tot het glad is. Voeg eventueel meer of minder water toe, afhankelijk van hoe dik je de havermelk wilt hebben.
5
Zeef de melk met een kaasdoek, zeef, servet of notenmelkzak.
6
Bewaar de havermelk in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
7
Geniet er tot maximaal vijf dagen van!