Close
kalknagels behandelen

Kalknagels: hoe kan ik het behandelen?

01 Apr 2022 • 3 minuten

Heb jij weleens last van kalknagels? Dan ben je zeker niet de enige. Een kalknagel is de meest voorkomende aandoening aan de nagel. Maar wat is een kalknagel precies? En nog belangrijker: hoe en met welke anti-kalknagelproducten kan je een kalknagel behandelen?

Laatste update: 01 februari 2022.

Wat is een kalknagel?

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel, ook wel schimmelnagel of onychomycose genoemd, is een schimmelinfectie aan de nagel. We hebben allemaal schimmels en bacteriën op onze huid en nagels zitten. Dit kan op zich geen kwaad. Maar als deze schimmels onze huid of nagels binnen weten te dringen, kan er een schimmelinfectie zoals een kalknagel ontstaan.

Een kalknagel komt het vaakst voor aan je teennagel, maar je kan ook een schimmelnagel aan je vinger krijgen. De kans hierop is extra groot als je met je vingers een besmette teennagel aanraakt.

Hoe ziet een kalknagel eruit?

Hoe ziet een kalknagel eruit?

Kalknagels beginnen vaak als een vlekje aan de rand van je nagel. Meestal is dat bij je grote teen. De nagelranden veranderen langzaam van kleur en worden witgeel, groenachtig of bruin.

Als de schimmel zich vervolgens verder naar binnen dringt en zich dieper in de nagel vestigt, kan de nagel dik, broos of brokkelig worden. Hierdoor kan het ook lastig zijn om de nagel te knippen. Als je de kalknagel niet behandelt, kan deze afbrokkelen of zelfs in zijn geheel loslaten.

Hoe ontstaat een kalknagel?

Hoe ontstaat een kalknagel?

De huidschimmels die een kalknagel veroorzaken, zijn erg besmettelijk en van mens op mens overdraagbaar. Ze houden van vochtige, warme plekken en komen veelvuldig voor in natte ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals zwembaden, sportscholen, kleedkamers en sauna’s – maar ook gewoon thuis in je badkamer.

Omdat deze schimmels zich snel via loslatende huidschilfertjes kunnen verspreiden, kan je gemakkelijk met deze schimmelsporen in aanraking komen als jij ook op blote voeten in deze ruimtes loopt.

Wat te doen tegen een kalknagel?

Wat te doen tegen een kalknagel?

Om het risico op een kalknagel zo veel mogelijk te beperken, is een goede voethygiëne erg belangrijk. Zo is het verstandig om in vochtige openbare ruimtes altijd badslippers te dragen en je voeten na het douchen goed af te drogen. Ook is het belangrijk om je teennagels regelmatig te knippen, iedere dag schone sokken aan te trekken en geregeld van schoenen te wisselen (een goed excuus om nieuwe schoenen te kopen dus).

Hoewel een schimmelnagel er niet erg flatteus uitziet, is een kalknagel over het algemeen vrij onschuldig en niet pijnlijk. Een kalknagel behandelen is vanuit medisch oogpunt doorgaans dan ook niet nodig. Toch wordt een kalknagel vaak als storend ervaren. Veel mensen vinden het vervelend om met zo'n brokkelige, verkleurde schimmelnagel rond te lopen, zeker in de zomermaanden. Daarom kan een kalknagel in het beginstadium al aan te pakken.

Hoe kan ik een kalknagel behandelen?

Hoe kan ik een kalknagel behandelen?

Er zijn verschillende natuurlijke manieren om een kalknagel te behandelen. Misschien heb je wel eens gehoord dat een ouderwets voetenbadje met azijn helpt bij kalknagels bestrijden. Zeker bij een beginnende kalknagel kan deze methode effectief zijn. Andere opties zijn je kalknagel laseren of je geïnfecteerde nagel behandelen met natuurlijke kalknagelproducten.

Bij Holland & Barrett vind je verschillende soorten essentiële oliën voor de verzorging van je kalknagel of schimmelnagel. Deze oliën bevatten enkel natuurlijke ingrediënten. Zo weet je precies wat je op je nagels smeert! Het belangrijkste ingrediënt in onze kalknagelproducten is tea tree olie. Dankzij de schimmeldodende en antibacteriële werking is tea tree olie bijzonder geschikt voor de verzorging en behandeling van kalknagels. Ook Lucovitaal Kalknagel Behandelingsvloeistof werkt bewezen en effectief tegen schimmels die kalknagel veroorzaken. 

Het is verstandig om de vervormde of afgebrokkelde nagel eerst wat bij te vijlen, zodat de olie of vloeistof beter in kan trekken. Daarna kan je de kalknagelolie direct op de nagel aanbrengen. Gebruik een kwastje of wattenstaafje en breng dagelijks een paar druppels tea tree olie aan op de geïnfecteerde nagel(s). Ga hiermee door tot de nagel weer gezond is. Zo geniet jij in de lente- en zomermaanden niet alleen van zon, zee en strand – maar ook van mooie, gezonde nagels!

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com