Close
vrouwenmantelthee

De kracht van vrouwenmantelthee: dé thee speciaal voor vrouwen

28 Aug 2023 • 2 minuten

Vrouwenmantelthee is niet meer weg te denken in de wereld van natuurlijke remedies en gezondheidstips. Met een geschiedenis die teruggaat tot eeuwenoude tijden, heeft deze thee de interesse van velen gewekt vanwege de mogelijke voordelen voor vrouwen. Maar wat houdt vrouwenmantelthee precies in en waar kan het bij helpen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Wat is vrouwenmantelthee?

Vrouwenmantelthee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de vrouwenmantelplant, wetenschappelijk bekend als Alchemilla vulgaris. Deze plant staat al heel lang bekend om alle voordelen en werd dan ook al in de middeleeuwen door kruidenmixers gebruikt.

De naam ‘vrouwenmantel’ is afkomstig van de vorm van de bladeren van de plant, die vaak wordt vergeleken met de vorm van een middeleeuwse mantel die vrouwen droegen. De bladeren van de vrouwenmantelplant hebben een ronde, lichtjes gelobde vorm die doet denken aan de manier waarop een ouderwetse mantel om de schouders zou vallen. Het is een klassiek voorbeeld van hoe plantennamen soms worden afgeleid van de uiterlijke kenmerken van de plant of van historische associaties.

Waar is vrouwenmantelthee goed voor?

Vrouwenmantel wordt al vanuit de oudheid gebruikt als middel voor haar positieve effecten. Zo kent vrouwenmantelthee de volgende voordelen:

 • Vrouwenmantelthee en menstruatie.*
  Veel vrouwen hebben de gunstige effecten van vrouwenmantelthee ervaren in relatie tot hun menstruatiecyclus. Het kan bijdragen aan het verlichten van menstruatiekrampen en het reguleren van de menstruatie.* Deze voordelen worden toegeschreven aan de natuurlijke eigenschappen van de plant, die mogelijk de balans van hormonen kunnen ondersteunen.*1
 • Vrouwenmantelthee na bevalling.*
  Na de bevalling kan vrouwenmantelthee ook voordelen bieden. Het kan helpen bij het bevorderen van het natuurlijke herstelproces van het lichaam na de zwangerschap en de bevalling.* Sommige vrouwen vinden het nuttig bij het reguleren van postpartumbloedingen.*2
 • Vrouwenmantelthee voor bloedcirculatie.*
  Vrouwenmantelthee kan zorgen voor de goede circulatie van bloed in microvaatjes.*3 Dit kan onder andere het gevoel van zware benen door te weinig bloedcirculatie verhelpen.*
 • Vrouwenmantelthee voor de keel.*
  Wanneer kriebels in de keel en keelholte toeslaan, biedt vrouwenmantel een natuurlijke en zachte oplossing.* De thee verspreidt zijn aangename werking in de mond en keel, waardoor een gevoel van kalmering en verlichting ontstaat.* De verzachtende effecten kunnen met name handig zijn voor sprekers, zangers en iedereen die regelmatig zijn stembanden gebruikt.4

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

Hoeveel vrouwenmantelthee per dag?

De aanbevolen hoeveelheid vrouwenmantelthee kan variëren per product, maar over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan twee tot drie kopjes per dag te drinken. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

Vrouwenmantelthee tijdens de zwangerschap

Hoewel vrouwenmantelthee veel voordelen kan bieden, is het tijdens de zwangerschap belangrijk om voorzichtig te zijn. Er zijn aanwijzingen dat vrouwenmantelthee de baarmoeder kan beïnvloeden en vroegtijdige samentrekkingen kan veroorzaken2, wat gevaarlijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Daarom wordt over het algemeen geadviseerd om vrouwenmantelthee tijdens de zwangerschap volledig te vermijden.

Vrouwenmanteltthee bijwerkingen

Vrouwenmantelthee wordt meestal als veilig beschouwd wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Toch zijn er enkele mogelijke bijwerkingen om in gedachten te houden, zoals allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor planten uit de Rosaceae-familie, waartoe vrouwenmantel behoort. Daarnaast kan overmatig gebruik van vrouwenmantelthee maagklachten veroorzaken.

Tot slot: gebruik vrouwenmantelthee vooral als aanvulling

Vrouwenmantelthee heeft door de eeuwen heen de interesse gewekt vanwege de mogelijke voordelen voor vrouwen. Voor vrouwen of andere mensen die op zoek zijn naar natuurlijke ondersteuning, kan vrouwenmantelthee dan ook een waardevolle toevoeging aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn.Terwijl het gebruik van vrouwenmantelthee tijdens de meeste levensfasen voordelig kan zijn, is voorzichtigheid tijdens de zwangerschap nodig. Raadpleeg altijd een dokter wanneer je tijdens een zwangerschap nieuwe kruiden aan je dieet wilt toevoegen.

Bronnen

 
 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Riverty
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com