Eindelijk is het zover! Nu de temperaturen ruim onder het vriespunt duiken, kunnen we weer met z’n allen het natuurijs op. Pret gegarandeerd, maar het eerste natuurijs kan ook elk jaar voor kwaaltjes zoals spierpijn, blaren of blessures zorgen. Als je jouw schaatsen na enkele maanden weer van onder het stof vandaan haalt, doe je dat het best op een veilige manier. We geven je vijf tips om goed voorbereid het natuurijs op te gaan.
Natuurijs staat garant voor heel wat schaatspret, meer helaas moeten heel wat schaatsliefhebbers alweer vroeg afhaken omdat ze slecht voorbereid het ijs op gaan. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem deze preventieve maatregelen om volop van het natuurijs te kunnen genieten:
Om met genoeg energie op het ijs te staan en eventuele flauwtes te voorkomen, is het belangrijk om op voorhand voldoende koolhydraten (suikers) te eten. Eet idealiter 2 tot 3 uur voor je het ijs opgaat een koolhydraatrijke maaltijd. Voorbeelden van koolhydraatrijke producten zijn havermout, pasta of brood.
Krijg je tijdens het schaatsen toch (lichte) trek of voel je je plots wat slapjes? Dan is het handig om een snelle hap bij de hand te hebben. In dat geval kies je het best voor iets wat snel suikers levert. Snelle suikers vind je in sportrepen of in een isotoon sportdrankje.
Tot slot: niets overtreft het schaatsen op krakend natuurijs, dus geniet met volle teugen. Leef je lekker uit, bewonder de natuur, haal een frisse neus in de buitenlucht en… deel bovenstaande tips met je schaatsvrienden. Ze zullen je dankbaar zijn. Tot op het ijs!