Alles over

De overgang


 
De overgang: elke vrouw krijgt ermee te maken. Er wordt vaak gedacht dat de menopauze synoniem is voor de overgang, maar dat is niet zo. De menopauze is het moment van je laatste menstruatie, en de overgang is de periode voor en na de menopauze. Daarom wordt de overgang opgedeeld in de premenopauze, menopauze en postmenopauze. Maar hoe ziet dat proces er precies uit en wat zijn de symptomen? We zetten het voor je op een rij.

 

Wat is de overgang?


De overgang is een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt. In deze fase bereidt het lichaam zich voor op de laatste menstruatie, de menopauze. Dat gaat met hormonale veranderingen gepaard. Sommige vrouwen merken weinig van de overgang, anderen krijgen gezondheidsklachten, zoals opvliegers en vermoeidheid.


 

Wanneer ben je in de overgang?


Je raakt in de overgang als het proces naar je laatste menstruatie is begonnen. Meestal gebeurt dit op een leeftijd van 45 tot 55 jaar, hoewel je ook een vervroegde overgang kunt hebben. Bij een vervroegde overgang stopt je menstruatie voor je 40e. Meestal komt het omdat je eierstokken niet goed meer werken, maar het kan ook met externe factoren te maken hebben, zoals stress.

Hoe weet je of je in de overgang bent? Dat merk je aan je lichaam: je menstruatie wordt onregelmatiger en je kan opvliegers krijgen. Slik je de pil? Dan onderdruk je de eerste signalen, waardoor je minder snel doorhebt dat het zover is.


 

Hoelang duurt de overgang?


Hoelang de overgang duurt, verschilt per vrouw. De ene vrouw zit een paar jaar in de overgang, de ander heeft er 10 jaar last van. Gemiddeld duurt de overgang 5 jaar. Een andere veelgestelde vraag is: tot welke leeftijd duurt de overgang? Dat hangt ervan af in welk levensjaar de overgang begint en hoe lang het proces in beslag neemt. De meeste vrouwen zijn rond hun 50e uit de overgang.


 

Wat zijn symptomen van de overgang?


Veelvoorkomende symptomen van de overgang zijn hartkloppingen, hoofdpijn, slecht slapen, depressieve gevoelens, opvliegers en vermoeidheid. Het is lastig te voorspellen welke klachten je krijgt en hoeveel last je ervan hebt, dat verschilt per vrouw. Bekende overgangsverschijnselen zijn:

Opvliegers

De gevreesde opvlieger: je krijgt het warm, begint te zweten en krijgt rode vlekken.

Slecht slapen

Moeilijk in slaap vallen, wakker worden van het zweten: het kan er allemaal bij horen.

Verminderde gemoedstoestand

Tijdens de overgang kan je je moe, prikkelbaar, lusteloos of emotioneel voelen.

Hartkloppingen

Doordat je hormoonhuishouding verandert, kun je hartkloppingen voelen


 

Wat helpt tegen overgangssymptomen?


De overgang gaat vanzelf voorbij, maar tot die tijd wil je er zo min mogelijk last van hebben. Gelukkig zijn er natuurlijke hulpmiddelen tegen overgangsklachten. Ga bijvoorbeeld op tijd naar bed, beweeg regelmatig en plan genoeg ontspanmomenten. Last van opvliegers? Probeer rustig te blijven, paniek maakt het erger. En draag laagjes, dan kun je bij een zweetaanval iets uittrekken!

Daarnaast kun je overgangssymptomen verlichten door kruidengeneesmiddelen te gebruiken. De volgende kruiden helpen tegen symptomen van de overgang:

Salie

Geeft het lichaam een comfortabel gevoel en voorkomt overmatig zweten.

Rode klaver

Helpt tegen bekende overgangsklachten zoals onrust, zweten en prikkelbaarheid.

Zilverkaars

Verlicht opvliegers en hevige emoties gerelateerd aan de overgang.

Asparagus racemosus

Houdt het vrouwelijke lichaam gezond en in balans. Tijdens, voor en na de menopauze.


 

Wanneer is de overgang echt voorbij?


De overgang is pas echt voorbij als je de laatste menstruatie hebt gehad en je hormonen een nieuw evenwicht hebben gevonden. Dat moment is lastig om vast te stellen, helemaal met een onregelmatige cyclus. Soms denk je dat het zover is en word je na maanden toch weer ongesteld. Daarom kun je pas na 1 of 2 jaar vaststellen of de menopauze écht achter de rug is. Hoe vervelend de overgang ook kan zijn, een ding weten we zeker: het gaat vanzelf voorbij!