Close
pluizig haar

Anti pluis haar tips

14 Jul 2023 • 3 minuten

Heb je snel last van pluizig haar? Dan doe je er ‘s ochtends vast lang over om je haar in model te krijgen. En halverwege de dag kun je voor je gevoel weer opnieuw beginnen. Is dat herkenbaar? Weet dan dat er manieren zijn om pluishaar en pluizende krullen te verminderen. Lees onze tips tegen pluishaar en bekijk welke producten helpen om je haar weer glad en glanzend te krijgen. 

Wat is pluizig haar?

Pluizig haar kan het beste worden omschreven als onhandelbaar haar. Je herkent het aan eigenwijze plukken die alle kanten opspringen, zelfs als je het haar net gewassen en gekamd hebt. Doe je je haar in een staart, dan nog steken er hier en daar plukjes uit. Pluishaar is niet alleen lastig in model te brengen, het voelt ook nog eens droog aan. Pluishaar gaat namelijk samen met droog en/of beschadigd haar. Daarnaast hebben mensen met krullen sneller last van pluis. 

Wat zijn de oorzaken van pluizig haar?

Pluizig haar kan veroorzaakt worden door het gebruik van stylingapparaten, de verkeerde huidverzorgingsproducten en door het weer. Daarnaast hebben mensen met krullen over het algemeen sneller last van pluishaar. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van pluizig haar:

 • Haartype. Mensen met krullen, dun en/of droog haar hebben sneller last van pluizig haar.
 • Hitte door styling. De hitte van een föhn, stijltang of krultang kan je haar uitdrogen en laten pluizen.
 • Haar verven. Haarverf kan voor pluis zorgen. Met natuurlijke haarverf verklein je de kans op pluis.
 • Onjuiste haarverzorging. De verkeerde producten kunnen pluizig haar veroorzaken of verergeren
 • Te vaak wassen. Een wasbeurt verwijdert de natuurlijke olie op je hoofdhuid, terwijl dat pluishaar tegengaat.
 • Droge lucht. Hoe droger de lucht, hoe sneller je haar gaat pluizen. Dat merk je vooral in de winter.

Hoe kan je pluizig haar voorkomen?

Helaas kun je de weersomstandigheden niet veranderen. Gelukkig kun je jouw haarverzorging wel veranderen, zodat je de kans op pluizig haar verkleint. Kies om te beginnen een goede shampoo en conditioner voor pluizig haar, daarover lees je verderop in dit artikel meer. Probeer daarnaast het gebruik van hete stylingapparaten te beperken. Zet de föhn bijvoorbeeld eens op de koude stand, of vlecht je haar om natuurlijke krullen te maken zonder de krultang te gebruiken. Bescherm je haar daarnaast tegen extreme weersomstandigheden: draag een petje op een hete zomerdag en zet een muts op als het buiten vriest. Tot slot kan een haarmasker jouw haar extra beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Welke shampoo en conditioner tegen pluizig haar?

Een haarshampoo is de basis van een goede haarverzorging. Kies daarom een goede shampoo voor pluizig haar. De shampoos in ons assortiment bevatten ingrediënten die erom bekend staan pluizig haar tegen te gaan. Bovendien zijn de shampoos vrij van sulfaten, siliconen en andere schadelijke ingrediënten die het haar kunnen beschadigen of uitdrogen. De meeste shampoos in ons assortiment hebben een bijpassende conditioner voor pluizig haar

Speciaal voor mensen die hun haar regelmatig krullen, stijlen of verven, hebben we de Frizz Wrangler Shampoo Bar. Deze shampoo bar verzacht je haar zonder het te verzwaren, waardoor je haar erg zacht wordt en eenvoudig te stijlen is. 

Heb je pluizige krullen? Dan raden we aan om een speciale shampoo voor krullen te kiezen. Deze shampoos werken anti-pluis en zorgen daarnaast voor mooie, verzorgde krullen. 

Tot slot: amandelolie werkt anti-pluis

Amandelolie helpt om pluizig en droog haar te herstellen. Je hebt er maar heel weinig van nodig en je haar zal een stuk zachter en glanzender zijn. Het is daarbij wel belangrijk om een pure olie te gebruiken. Oliën waar amandelolie in verwerkt zit, bevatten vaak minder amandel en zijn hierdoor minder effectief tegen pluis.

Bij pluis in de lengte van je haar helpt het om een paar druppels amandelolie aan te brengen op droog haar. Doe een paar druppels amandelolie in je handpalmen en kam met je vingers door de lengte en de punten van je haar. Zit het pluizige haar vooral boven op je hoofd? Maak je haar nat, verwarm een beetje olie in een kommetje en smeer het in je haar en op je hoofdhuid. Wikkel er vervolgens folie om heen, laat de olie een uur intrekken en was je haar daarna met shampoo.

Op naar pluisvrij haar! 

 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Riverty
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com