Close
Exfoliëren

Exfoliëren: hoe doe je dat?

03 Aug 2021 • 2 minuten

Niets laat ons zo zelfverzekerd voelen als een gezonde, stralende huid. Om dit te bereiken smeren we wat af, maar wist je dat het exfoliëren van je huid hiervoor ook heel doeltreffend is? Door gebruik te maken van een exfoliant, geef jij je huid een flinke oppepper. Dus, wat is de beste exfoliant? Hoe gebruik je deze en waarom is exfoliëren zo belangrijk? 

Laatste update: 15 april 2022.

Exfoliëren, wat is het? 

Als jij je huid wil laten stralen, zal je zo nu en dan wat oude huidcellen vaarwel moeten zeggen. Opgehoopte dode huidcellen kunnen namelijk zorgen voor onzuiverheden en puistjes. Om deze dode huidcellen te verwijderen, kan je gebruik maken van een exfoliant. Met een exfoliant exfolieer je de huid, wat neerkomt op het ‘losweken’ van je dode huidcellen. 

Kort gezegd verwijder je bij exfoliëren de dode huidcellen van je opperhuid. Met het verwijderen van dit bovenste laagje van je huid en de opgehoopte dode huidcellen krijgt je huid de kans om een nieuwe, schone laag te vormen. Je huid wordt hierdoor gladder en egaler en het kan puistjes, mee-eters en onzuiverheden helpen voorkomen.  

Is er een verschil tussen scrubben en exfoliëren? 

Bij het exfoliëren van je huid verwijder je net als bij scrubben dode huidcellen. Toch is exfoliëren niet hetzelfde als scrubben. Tijdens het scrubben verwijder je namelijk ook de gezonde huidcellen in de laag eronder en kan je de huidbarrière aantasten. Dit komt omdat een scrub vaak een grove korrel bevat waarmee je ook flinke irritatie aan je huid kan veroorzaken. 

Exfoliëren doe je niet met een grove peeling, maar met een exfoliant die glycolzuur (AHA) of salicylzuur (BHA) bevat. Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de laag dode huidcellen en de laag cellen daaronder minder sterk is. Hierdoor laten de dode huidcellen los zonder de cellen daaronder te beschadigen. 

Welke exfoliant moet je kiezen? 

Een goede exfoliant bevat dus salicylzuur (BHA), glycolzuur of melkzuur (AHA). Dit zijn veilige zuren die je huid op een milde manier chemisch exfoliëren. Maar welke exfoliant kies je en hoe gebruik je deze? 

Als je last hebt van een vette, gevoelige huid met veel onzuiverheden, kan je het beste kiezen voor een exfoliant op basis van salicylzuur, ook wel een BHA-exfoliant genoemd. Deze exfolianten werken door tot diep in de poriën en zijn oplosbaar in olie. Kies bij deze exfolianten voor een product op basis van 1% of 2% BHA – deze zijn het meest effectief.  

Een AHA-exfoliant kan je het beste gebruiken wanneer je een droge of normale huid hebt. Deze exfolianten zijn namelijk oplosbaar in water en werken vooral op de oppervlakte van je huid. Over AHA-exfolianten wordt ook gezegd dat ze zonneschade kunnen beperken. Kies je voor glycolzuur, ga dan voor een product met minstens 8% en kies je voor melkzuur, neem dan minstens 5%. 

Hoe gebruik je een exfoliant? 

Voor een optimale werking breng je de exfoliant aan na het reinigen van je gezicht en verzorg je de huid na het exfoliëren nog met een voedende crème. Kies voor een exfoliant die aansluit bij jouw wensen en volg de onderstaande stappen voor het beste resultaat:  

Stap 1: Reinigen 

Maak je huid goed schoon met een gezichtsreiniger, spoel het af met lauwwarm water en ontvet je huid eventueel nog met een milde toner. Door te reinigen verwijder je eerst het oppervlakkige vuil van je huid en kunnen vervolgens de werkzame stoffen in de exfoliant nog beter worden opgenomen. 

Stap 2: Exfoliëren 

Nu het meeste vuil van je huid weg is, kan je beginnen met exfoliëren. Breng een beetje exfoliant aan op je vingertoppen of op een watje en verdeel het product met een draaiende beweging over je gezicht. De meeste exfolianten kan je gewoon laten intrekken en hoef je niet af te spoelen na het aanbrengen. 

Stap 3: Verzorgen 

Breng na het gebruik van een exfoliant altijd een dag- of nachtcrème aan. Gebruik je de exfoliant in de ochtend? Dan is het belangrijk om daarna te smeren met een crème die minstens SPF 30 bevat. Door het exfoliëren wordt je huid gevoeliger voor uv-straling, je verwijdert immers het bovenste laagje van je huid.  

Tot slot

Door regelmatig een exfoliant te gebruiken, kan je huid egaler en gladder worden. Bouw het gebruik van een exfoliant echter langzaam op – overmatig gebruik kan je huid gaan irriteren of uitdrogen. Begin met één keer per week en kijk wat de exfoliant voor jouw huid kan betekenen. Gaat dit goed? Bouw dit dan op naar één keer in de drie dagen en breid dit indien gewenst uit naar elke dag.

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com