Close
Shampoo zonder parabenen

Wat zijn parabenen en zijn ze slecht voor je?

11 May 2022 • 1 minuten

We beseffen meer dan ooit hoe belangrijk het is om onze huid goed te verzorgen en te controleren of de producten die we gebruiken geen schadelijke chemische stoffen bevatten. Parabenen staan al bijna 20 jaar in de schijnwerpers, omdat mensen zich afvragen of ze nu wel of niet een risico vormen voor onze gezondheid. Alle producten van Holland & Barrett zijn 100% vrij van parabenen en SLS.

Laatste update: 04 mei 2022.

Wat zijn parabenen?

Meer dan 75% van de huidverzorgingsproducten die je kunt kopen, bevatten parabenen. Parabenen zijn een chemische samenstelling van para-hydroxybenzoëzuur en worden al meer dan 80 jaar gebruikt als conserveermiddel. Dit vergroot de houdbaarheid van producten als shampoo, deodorant, vochtinbrengende crème en mascara en doodt bacteriën die binnen het product proberen te groeien. Parabenen worden ook gebruikt in lijm, olie, frisdrank, sauzen, bewerkt vlees en in honderden andere alledaagse producten.

Zijn parabenen gevaarlijk?

Cosmetische producten bevatten parabenen in een concentratie van ongeveer 0,3% tot 1%. Ze zorgen dat het product langer houdbaar is en geen bacteriën bevat die de gebruiker ziek kunnen maken.

De Cosmetics, Toiletries and Perfumery Association gaf een verklaring uit in reactie op de kritiek die parabenen kregen na publicatie van een onderzoek van P.D. Darbre, waarin werd gesuggereerd dat gebruik van parabenen in verband kon worden gebracht met borstkanker. De verklaring luidde: “Parabenen zijn officieel goedgekeurd voor gebruik onder de Cosmeticarichtlijn (76/768/EEG), de Europese wetgeving die alle cosmetica en toiletartikelen regelt. We kunnen het publiek geruststellen dat alle cosmetische producten en toiletartikelen die parabenen bevatten, veilig kunnen worden gebruikt.”

Ondanks deze verklaring hebben nog veel mensen hun twijfels. In het kader van deze bezorgdheid heeft Denemarken het gebruik van twee soorten parabenen verboden in producten voor jonge kinderen.

Zijn er ook andere schadelijke chemische stoffen die ik beter kan vermijden?

Net als parabenen wordt ook SLS gebruikt in veel cosmetische producten, zoals zeep, shampoo, wasmiddelen en tandpasta. SLS staat voor sodium lauryl sulfaat en is een substantie die, net als wasmiddel, een vloeistof laat schuimen. Er is bezorgdheid ontstaan over de giftigheid van SLS in combinatie met andere ingrediënten in producten voor persoonlijke verzorging en er is gebleken dat het kan leiden tot irritatie van de huid, de ogen en de hoofdhuid.

Hoe kan ik voorkomen dat ik producten koop die parabenen bevatten?

Om te controleren of je favoriete producten parabenen bevatten, kun je het best een paar minuten de tijd nemen om de lijst met ingrediënten op het etiket te lezen. Als je methylparabeen, butylparabeen, propylparabeen of isoparabeen op het etiket ziet staan, weet je dat het product parabenen bevat. Soms worden andere namen gebruikt, maar je kunt ze gemakkelijk herkennen omdat ze allemaal eindigen op ‘parabeen’.

Of je wel of niet een huidverzorgingsproduct koopt dat parabenen bevat, is natuurlijk geheel vrij te kiezen. De afgelopen jaren is de vraag naar cosmetische en huidverzorgingsproducten die deze ingrediënten niet bevatten, wel steeds groter geworden. Holland & Barrett biedt het grootste assortiment producten zonder parabenen en sodium lauryl sulfaat (SLS).

  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com