Alles over hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van bomen, planten of grassen. De allergische reactie kan voor oog- en neusklachten zorgen. Een ander woord voor hooikoorts is pollenallergie. De medische term voor deze allergie is allergische rhinitis. 

 

Misschien vraag je je af waar de naam hooikoorts vandaan komt. Je bent immers niet allergisch voor hooi en je krijgt ook geen koorts. De verklaring voor deze naam ligt in de periode waarin de meeste mensen hooikoorts krijgen: het hooiseizoen, dat duurt van april tot en met juni. Dan wordt het gras gemaaid en gehooid en komen er veel graspollen in de lucht. Overigens kun je ook in de winter hooikoorts krijgen, van bepaalde struiken en gewassen die vroeg tot bloei komen.

 

Wat is hooikoorts?

Hoe krijg je hooikoorts?

Bijna iedereen komt wel eens in aanraking met pollen. De meeste mensen hebben hier geen last van, maar bij sommigen kan het een allergische reactie oproepen. Dit komt omdat het immuunsysteem van sommige mensen sterker op de pollen reageert. In dat geval maakt het lichaam meer histamine aan. Als er teveel histamine in je lichaam vrijkomt, kun je last krijgen van een allergische reactie. 

 

De ene persoon heeft meer last van pollen dan de ander. Dat heeft grotendeels te maken met genetische aanleg. Als (een van) je ouders een allergie voor huisstofmijt, katten of pollen heeft, dan is de kans groter dat jij het ook krijgt. Andere oorzaken van hooikoorts worden nog onderzocht.

 

Hoe krijg je hooikoorts?

Wist je dat?

Hooikoortsklachten het hevigst zijn bij jongvolwassenen, maar afnemen naarmate je ouder wordt.

Een op de vijf Nederlanders hooikoorts heeft, met lichte tot ernstige klachten.

Je de dagelijkse hoeveelheid pollen in de lucht kunt zien aan de hand van een pollenradar.

Wat zijn de meest voorkomende hooikoortssymptomen?

De meest voorkomende hooikoortssymptomen zijn jeukende, tranende en branderige ogen. Daarnaast hebben veel mensen last van een loopneus of veelvuldig niezen. Andere veelgehoorde klachten zijn hoesten en vermoeidheid. Sommige mensen met hooikoorts voelen zich benauwd en hebben een piepende ademhaling. 

 

Het verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid, is dat hooikoorts seizoensgebonden is. Je krijgt de symptomen alleen als je in aanraking komt met pollen in de lucht. Een verkoudheid krijg je meestal door een virus. In tegenstelling tot een verkoudheid of griepje, is hooikoorts niet besmettelijk. Een ander verschil tussen hooikoorts en verkoudheid is het snot. Bij hooikoorts loopt het snot als water je neus uit, terwijl het bij een verkoudheid vaak een dikkere substantie is. Tot slot herken je een verkoudheid aan de keelpijn, die hebben de meeste hooikoortspatiënten niet.

 

Wat zijn de meest voorkomende hooikoortssymptomen?

Wat te doen tegen hooikoortsklachten?

Hooikoortsklachten kun je goed behandelen met zelfzorgproducten. Speciaal tegen hooikoorts bieden wij verschillende hooikoortsproducten aan.

Wat te doen tegen hooikoortsklachten?

Hooikoortstabletten

Een hooikoortstablet neem je in met water. In het tablet zit antihistamine, dat remt de aanmaak van histamine, het stofje dat de allergische reactie veroorzaakt. Hierdoor verminderen de hooikoortsklachten.

Shop hooikoortstabletten

Oogdruppels

Oogdruppels voor hooikoorts geven snelle verkoeling bij rode, branderige en jeukende ogen. Ook leggen de druppels een traanfilm over het oog, waardoor het stuifmeel minder makkelijk in de ogen komt.

Shop hooikoorts oogdruppels

Neusspray

Een hooikoorts neusspray is een homeopathisch middel tegen neusklachten. Veel mensen gebruiken dit product om hooikoortsklachten te voorkomen en te verminderen.

Shop hooikoorts neusspray

Overige tips bij hooikoorts

Het voorkomen van klachten is beter dan genezen. Dat geldt natuurlijk ook voor hooikoorts. Er zijn veel dingen die je kunt doen om hooikoortsklachten te voorkomen. Ook zijn er dingen die je beter niet kunt doen als je hooikoorts hebt. Hieronder zetten we de beste do’s en don’ts bij hooikoorts op een rij:

Overige tips bij hooikoorts

 

Do

Don’t

Houd de pollenradar in de gaten. Op de pollenradar zie je hoeveel pollen er in jouw regio in de lucht zijn.

Naar buiten als er veel pollen in de lucht zijn. Hoe meer pollen er in de lucht zijn, hoe groter de kans op hooikoortsklachten.

Draag een zonnebril als je buiten bent. Dan komen de pollen minder snel in je ogen. Hoe dichter de zonnebril op je huid zit, hoe beter.

Naar het bos of naar de weilanden in de lenteperiode. Een groot deel van de pollen komt van bomen en grassen.

Douche nadat je buiten bent geweest. Zo was je alle pollen uit je haar en uit je lichaam. Het beste kun je je kleding ook gelijk wassen.

Haarspray of haargel gebruiken. Zo voorkom je dat de pollen in je haar blijven zitten en dat je deze mee naar binnen neemt.  

Smeer vaseline rond je neusgaten, dan blijven de pollen aan je neus kleven. Dat is beter dan dat ze in je neus of ogen komen.

Ramen de hele dag openzetten. Als de ramen openstaan, kunnen de pollen gemakkelijk naar binnen waaien.

Draag elke dag schone kleren. Pollen blijven namelijk aan je kleding kleven en zolang ze daarop zitten, kun je klachten krijgen.

Verse bloemen in huis halen. Verse bloemen bevatten stuifmeel, en dat kan hooikoortsklachten veroorzaken.

Medisch advies bij hooikoorts

Vaak kun je hooikoorts zelf behandelen, maar soms is het beter om medisch advies te vragen. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, epilepsie hebt of problemen ervaart met je lever of nieren. Gelukkig is er bijna altijd wel een oplossing om je hooikoortsklachten te verminderen!

Medisch advies bij hooikoorts

Shop hooikoortsproducten