Close
hibiscusplant

Hibiscusthee: dit zijn de voordelen voor je gezondheid

25 Aug 2023 • 2 minuten

Denk je aan een tropische bloemsoort, dan denk je aan de hibiscus. Deze kleurrijke eyecatcher is er in verschillende soorten en komt van nature voor in mediterrane en tropische gebieden over de hele wereld. Hibiscus is niet alleen een lust voor het oog, deze bloem valt ook nog eens goed in de smaak. Letterlijk. Het is niet voor niets dat hibiscusthee zo populair is. Naast dat het erg lekker is, brengt het ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Welke dat zijn, lees je hier.

Wat is hibiscusthee?

Hibiscusthee wordt gemaakt van gedroogde bloemblaadjes van de hibiscusplant, ook bekend als Hibiscus sabdariffa. Deze bloem staat bekend om zijn levendige kleur en kenmerkende smaakprofiel, dat zowel zoet als lichtzuur is. Hibiscusthee kan zowel warm als koud gedronken worden en komt vooral met een beetje honing goed tot zijn recht. Naast zijn heerlijke smaak, wordt hij wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen.

Is hibiscusthee gezond?

Is hibiscusthee gezond?

Hibiscusthee heeft niet alleen een heerlijke smaak, maar het bevat ook verschillende actieve ingrediënten die potentieel gunstige effecten op het lichaam kunnen hebben. Zo zitten er in hibiscusthee B-vitaminen, mineralen en vitamine C. Daarnaast bevat hibiscus ook organische zuren, zoals citroenzuur, appelzuur en maleïnezuur. Deze zuren dragen bij aan de kenmerkende zure smaak van hibiscusthee en kunnen een rol spelen bij de gezondheid van de spijsvertering.

Dit zijn een aantal gezondheidsvoordelen van hibiscusthee voor ons lichaam:

 1. Zorgt ervoor dat je je energieker voelt.*
  Het drinken van hibiscusthee kan je een natuurlijke energieboost geven, waardoor je je vitaler en actiever voelt.*
 2. Helpt om mentale en fysieke capaciteiten te verbeteren.*
  Hibiscusthee wordt ook geassocieerd met verbeteringen in zowel mentale alertheid als fysieke prestaties.*
 3. Ondersteunt een regelmatige stoelgang.*
  Dankzij de diuretische en licht laxerende eigenschappen kan hibiscusthee bijdragen aan een regelmatige stoelgang.*
 4. Wordt gebruikt voor een goede bloedcirculatie in de microvaten.*
  De eigenschappen van hibiscusthee kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde bloedcirculatie in de kleine bloedvaten.*
 5. Helpt het gevoel van zware benen te verminderen.*
  Hibiscusthee wordt soms gebruikt om het gevoel van zware benen te verminderen, wat vaak wordt geassocieerd met een slechte bloedcirculatie.
 6. Kan helpen bij een hoge bloeddruk.
  Onderzoek suggereert dat hibiscusthee gunstige effecten kan hebben op de bloeddruk en kan helpen bij het beheersen van een hoge bloeddruk.1
 7. Draagt bij aan de functie van de urinewegen.*
  Hibiscusthee kan bijdragen aan een gezonde werking van de urinewegen, mogelijk door de diuretische eigenschappen.*

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de effecten van hibiscusthee kunnen variëren afhankelijk van individuele reacties en gezondheidsomstandigheden.

Hibiscusthee maken

Hibiscusthee is gemakkelijk zelf te maken. Breng water aan de kook en vul een thee-ei met wat gedroogde hibiscus. Plaats deze in een mok en schenk het kokende water erbij. Laat het ei vervolgens 5 tot 7 minuten trekken en je thee is klaar om gedronken te worden. Het heeft een ietwat zure smaak, dus je kunt eventueel wat honing toevoegen om de thee wat zoeter te maken. Bovendien komt de smaak van hibiscus vaak beter tot zijn recht met wat honing. Naast gedroogde hibiscus kun je ook kant-en-klare theezakjes met hibiscus kopen.

Liever een koud drankje? Dat kan ook! Zet de getrokken thee dan een tijdje in de koelkast en serveer het met wat munt, honing en limoen. 

Hoeveel hibiscusthee per dag?

De aanbevolen hoeveelheid hibiscusthee per dag kan variëren per product en persoon, maar over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan twee tot drie kopjes per dag te drinken. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

Hibiscusthee bijwerkingen

Bij normaal gebruik is hibiscus een veilig kruid en heeft hibiscusthee geen bijwerkingen. Toch wordt hibiscusthee afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of mensen die een lage bloeddruk hebben.

Tot slot: verfrissend smaakvol en verrassende voordelen

Hibiscusthee biedt niet alleen een verfrissende en smaakvolle ervaring, maar ook een scala aan gezondheidsvoordelen. Van het bevorderen van vitaliteit en verbeterde mentale alertheid tot het ondersteunen van een gezonde bloedcirculatie en een regelmatige stoelgang.* Of je het nu warm of koud drinkt, hibiscusthee is een gezonde en smaakvolle toevoeging aan je dagelijkse routine. 

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Riverty
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com