Wist je dat ginseng nog maar zelden in het wild te vinden is? Deze populaire plant, die vooral voor z’n wortel wordt gekweekt, is een adaptogeen die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Van z’n rijke geschiedenis tot de vele toepassingen: in dit artikel lees je alles over Koreaanse ginseng.
Laatste update: 24 augustus 2022.
De ginseng wordt in het Oosten al meer dan 5.000 jaar ingezet als panacea, zogenaamde ‘allesgenezer’. Van oudsher werd de ginseng toegepast om de levensenergie, in de Chinese cultuur ook wel ‘Qi’ genoemd, te versterken. De keizerlijke artsen wisten al dat de ginseng een bijzondere werking had. Als andere medicijnen niet meer hielpen, werd er naar de ginseng gegrepen.
Niet verwonderlijk dat de ginseng meer waard was dan goud. Het was een ‘koninklijk kruid’ dat vooral gebruikt werd door de keizerlijke familie en hun gevolg. Rond 1200 werden in China de eerste plantage aangelegd. Maar dit was best een lastige klus, want de ginseng onttrekt zoveel voedingsstoffen uit de grond dat er na de oogst 10 jaar lang niets meer verbouwd kan worden. Al deze voedingsstoffen slaat de ginseng op in zijn wortel. De wortel zit hierdoor boordevol vitaminen, mineralen en aminozuren. Dit verklaart zijn krachtige werking!
Het was uiteindelijk Marco Polo die als eerste ginseng naar Europa bracht. Later gebeurde dit ook door de VOC. Door de jaren heen werd de ginseng steeds meer gewaardeerd en gebruikt in het Westen. In 1976 werd de eerste gestandaardiseerde ginsengcapsule gemaakt.
Er is zowel witte als rode ginseng verkrijgbaar. Witte ginseng is afkomstig van de gedroogde wortel en voor de rode ginseng wordt de wortel eerst een paar uur gestoomd en daarna pas gedroogd. Door het stoomproces bevat rode ginseng (deels) andere ginsenosides dan witte ginseng.
Ginsenosides zijn de belangrijkste inhoudsstoffen van de ginseng. De ginseng bevat wel 30-50 verschillende soorten ginsenosides. Ginsenosides zijn zeepachtige stoffen, waaraan een balancerend en harmoniserend effect wordt toegeschreven. De plant gebruikt deze stoffen onder andere om aanvallen van insecten te voorkomen. Voor de mens hebben deze stoffen heel veel gezondheidsvoordelen.
Ginseng is een adaptogeen, wat wil zeggen dat hij het aanpassingsvermogen van het lichaam helpt verhogen. Dit is een greep uit het brede werkingsgebied van de ginseng:
Verder zou ginseng zou ook een invloed hebben op de groei van bepaalde darmbacteriën en zouden de ginsenosides in ginseng een mogelijk ontstekingsremmende werking hebben, maar daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie.
Het meest gegeven advies voor de Koreaanse ginseng is een inname van 4 weken met een pauze van 2 weken. Dit kan daarna eventueel nog tweemaal herhaald worden. Voor gebruik langer dan 3 maanden kun je beter de Siberische ginseng nemen. Bouw hierin ook 2 à 3 pauzeweken in na 3 maanden gebruik.
Je kan ginseng in verschillende vormen gebruiken:
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie.
Gebruik ginseng niet bij zwangerschap, borstvoeding, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, zware depressie en nierinsufficiëntie. Ginseng kan een mogelijke interactie uitlokken in combinatie met bloedverdunners, hormoon-bevattende medicatie, antidepressiva en hartmedicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist wanneer de klachten aanhouden.