Close
turkey-tail

Turkey tail: gewoon elfenbankje of bijzondere zwam?

13 Jul 2023 • 1 minuten

Als je af en toe een boswandeling op eigen bodem maakt, is de kans groot dat je hem al eens hebt gespot: de turkey tail. Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen, maar laten we je geheugen even opfrissen. Weleens van het elfenbankje gehoord? In Nederland kennen we deze mooie paddenstoel onder deze naam bekend, maar in de rest van de wereld staat deze soort vooral bekend als turkey tail. Meer weten over de werking van deze bijzondere mushroom? Lees dan vooral verder.

Wat is turkey tail?

Turkey tail bestaat net als alle andere paddenstoelen uit een netwerk van mycelium onder de grond. Zodra er een rottende loofboom in de buurt is, pakt de turkey tail-schimmel zijn kans. Er groeit een vruchtlichaam op het rottende hout en de turkey tail paddenstoel is geboren. Het vruchtlichaam wordt vervolgens ongeveer 3 tot 8 centimeter groot.

Turkey tail heet in het Latijns Coriolus versicolor of Trametes versicolor, wat refereert aan de diversiteit aan kleur. De waaierachtige vorm, verschillende kleuren met een fluweel aanvoelende structuur, gelaagdheid en glans hebben iets betoverends en zorgen ervoor dat de paddenstoel erg lijkt op een staart van een kalkoen. Hierdoor is ‘turkey tail’ dan ook de vaste benaming van de paddenstoel geworden. 

Dezelfde eigenschappen maken dat wij in Nederland de paddenstoel ook wel elfenbankje noemen. Het vruchtlichaam bevat een heel scala aan kleuren: van wit en beige tot okergeel, grijs, blauw en zwart. In China wordt de turkey tail-mushroom Yun Zhi genoemd. Dit verwijst naar wolken, omdat de waaiervorm met bollingen aan wolken doet denken.

 

Waar komt turkey tail vandaan?

Turkey tail groeit van nature bijna overal op de wereld. Van China tot de Verenigde Staten en van Noord- tot Zuid-Europa. Zelfs in Nederland komen we turkey tail tegen. Het is echter vooral in China dat deze paddenstoel gekweekt en gebruikt wordt in gedroogde of poedervorm. 

Al eeuwenlang wordt in China en andere delen van Azië de turkey tail gebruikt voor zijn werking en voordelen. Ook in Europa en de Verenigde Staten is er de laatste jaren steeds meer vraag naar turkey tail, samen met andere paddenstoelen die als superfood worden gezien.

Voordelen van turkey tail

Hoewel er nog (te) weinig onderzoeken zijn gedaan over de voordelen van deze paddenstoel, weten we wel dat het elfenbankje vol goede nutriënten zit en daardoor een aantal positieve effecten op het menselijk lichaam kan hebben.1

De belangrijkste stoffen zijn de bètaglucanen2, die ook wel gezien als prebiotica (polysaccharide K en peptiden) en ‘vriendelijke’ bacteriën helpen voeden.3*

Hoe kan je turkey tail innemen?

Wil je ook turkey tail in huis halen? Bekijk dan onze turkey tail-producten. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze paddenstoel te implementeren in je dagelijkse leven. Zo kun je poeders of speciale mushroom koffiepoeders gebruiken waarmee je creatief aan de slag kan. Gebruik bijvoorbeeld wat poeder in je baksels, smoothies of smoothie bowls of voeg wat toe aan je havermout in de ochtend. Zo kun je op dezelfde manier ook een tinctuur gebruiken. Als je liever voor gemak wilt gaan, kun je de turkey tail-tinctuur gemakkelijk onder de tong druppelen of turkey tail-capsules slikken.

Een andere, meer traditionele manier om de gewone elfenbank te gebruiken, is door de gedroogde paddenstoel in zijn geheel te koken in een pan en er turkey tail-thee van te trekken. Ben je helemaal fan van eigen brouwsels? Dan kun je op die manier zelfs je eigen waterextract met turkey tail bereiden.

Hoeveel turkey tail per dag?

De maximale dagelijkse hoeveelheid van turkey tail hangt sterk af van de vorm waarin je het nuttigt. Wanneer je de hele gedroogde paddenstoel laat trekken als thee, geldt natuurlijk een andere dosering dan wanneer je geëxtraheerde capsules gaat slikken of een tinctuur onder je tong druppelt. Lees daarom altijd goed de aanbevolen dosering en gebruiksaanwijzing van het specifieke product dat je hebt aangekocht en laat je indien nodig adviseren. 

Bij zwangerschap, borstvoeding of de wens om zwanger te worden, is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen. Ditzelfde advies geldt voor personen met een aandoening of ziekte. 

Heeft turkey tail bijwerkingen?

Heeft turkey tail bijwerkingen?

Er zijn weinig bijwerkingen bij het gebruik van turkey tail bekend. Wie er gevoelig voor is, kan mogelijk wel last krijgen van een opgeblazen buik, gasvorming en donkere ontlasting. Er is nog weinig bekend over de veiligheid en mogelijke bijwerkingen bij langdurig gebruik van turkey tail als supplement.

Tot slot: van jeugdsentiment tot nuttig supplement

Turkey tail zal voor velen altijd een vorm van jeugdsentiment blijven. Een herinnering aan toen er met school of ouders/verzorgers tijdens boswandelingen niet alleen werd gezocht naar de kabouters op de grote, rode paddenstoelen met witte stippen, maar ook altijd even bij de mystiek gekleurde en mooi gevormde elfenbankjes werd stilgestaan. Hoe mooi zou het zijn als datzelfde natuurschoon jou in je dagelijkse leven kan ondersteunen? Probeer het zeker eens uit, maar blijf vooral ook vertrouwen op een gebalanceerde en gezonde levensstijl.

Bronnen

 
  • IDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • PayPal
  • Riverty
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com