Geniet van de gezelligheid van zelfgebakken vegan kerststol tijdens de feestdagen. Of je nu een doorgewinterde veganist bent of gewoon op zoek bent naar een diervriendelijk alternatief voor deze traditionele lekkernij, onze vegan kerststol is de perfecte viering van het seizoen! Laten we samen de keuken vullen met heerlijke geuren terwijl we deze feestelijke traktatie creëren.
Wel de rozijnen en cranberries ongeveer 15 minuten in lauwwarm water. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog.
2
Voor het deeg doe je het meel, de gist, de kokosbloesemsuiker, zout, kaneel, appelmoes en de lauwwarme amandeldrink in een kom. Roer dit even goed door. En mix dit vervolgens in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken goed door elkaar. Laat het zo 8 minuten draaien totdat het een stevig deeg vormt.
3
Daarna voeg je de kokosolie toe. Het lijkt nu even alsof het deeg veel te plakkerig wordt. Het meel heeft de tijd nodig om het vocht op te namen, blijf even mixen en je zal zien dat de plakkerigheid af zal nemen.Mix de rozijnen en cranberries als laatste nog even mee.
4
Vorm een bal van het deeg en laat het 60 minuten rijzen in een ingevette kom afgedekt met een vochtige theedoek.
5
Maak ondertussen het amandelspijs door de ingrediënten door elkaar te roeren tot een smeuïg spijs. Dit kun je eventueel al een dag of twee van tevoren maken, dan zijn de smaken nog beter in het spijs getrokken.
6
Rol de deegbal uit op het aanrecht in een ovale vorm. Leg het spijs op het midden van het deeg en vouw het deeg weer naar binnen zodat het spijs niet meer te zien is.
7
Druk het deeg met je hand goed dicht. Draai het deeg om en leg het op een stuk bakpapier op de bakplaat.
8
Dek het deeg af met een warme, vochtige theedoek en laat dit opnieuw 45 tot 60 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte of 180 graden hete lucht.
9
Bestrijk de kerststol met wat sojamelk en verdeel hier het amandelschaafsel overheen, bak het brood in zo'n 35 a 45 minuten goudbruin.
10
Strooi er wat (erythritol) poedersuiker overheen en genieten maar!