Herfstkorting: -15% bij €40 | -20% bij €55

Code:HERFST
 

Herfstkorting: -15% bij €40 | -20% bij €55

Code:HERFST

Explore related topics

Is ceylonkaneel gezond?

ceylonkaneel

Explore related topics

Kaneel is al eeuwenlang een geliefde specerij, zowel in de keuken als in de traditionele geneeskunde. Vooral ceylonkaneel, ook wel soms ‘kaneel ceylon’ genoemd, krijgt de laatste tijd veel aandacht. In dit artikel bespreken we de oorsprong van deze bijzondere specerij, beantwoorden we de vraag ‘wat is ceylonkaneel?’ en bekijken we of ceylonkaneel gezond is. We vergelijken ook andere kaneelsoorten en duiken in de vraag welke kaneel het beste is.

Wat is ceylonkaneel?

Ceylonkaneel wordt ook wel de echte variant van kaneel genoemd. Deze traditionele kaneelsoort is afkomstig van de schors van de ceylonkaneelboom. Kaneel wordt gewonnen uit de binnenste schors van de kaneelboom. In tegenstelling tot de meer gangbare cassiakaneel, die donkerbruin is en een scherpere, pikante smaak heeft, staat ceylonkaneel bekend om zijn mildzoete, subtiele smaak en een lager coumarinegehalte. Veel mensen kiezen voor ceylonkaneel vanwege de verfijnde smaak en de mogelijke gezondheidsvoordelen, zoals ondersteuning bij bloedsuikerbeheersing.* Wat het een populaire keuze maakt voor dagelijks gebruik.1

Waar komt kaneel vandaan?

De oorsprong van kaneel ligt in Sri Lanka, voorheen bekend als Ceylon. Dit tropische land biedt ideale omstandigheden voor de groei van de kaneelboom dankzij het warme klimaat, overvloedige regenval en vruchtbare bodem. 

Hierdoor heeft men in Sri Lanka al eeuwenlang een uitgebreide en diepgewortelde traditie ontwikkeld in het verbouwen en verwerken van kaneel. Deze traditie omvat zorgvuldig overgedragen kennis en ambachtelijke productiemethoden die van generatie op generatie zijn verfijnd. Dat resulteert in authentieke ceylonkaneel met een uitzonderlijke kwaliteit, unieke smaak en bijzondere status.

De kaneelboom wordt niet alleen in Sri Lanka geteeld, maar ook in landen als China, Vietnam en Indonesië speelt de productie een grote rol. China is de grootste producent. In 2022 werd daar het equivalent van maar liefst 3,6 miljard theelepels kaneel geproduceerd. Dit zou genoeg kaneel zijn om elke Nederlander dagelijks een theelepel kaneel te laten eten voor meer dan 500 dagen. De vraag naar kaneel groeit. Dit komt mede door de verschuiving naar biologische voeding en de toenemende toepassingen in de farmaceutische en cosmetische industrie.3,4

Soorten kaneel

Kaneel kan worden onderverdeeld in twee bekende varianten: ceylon en cassia: 
  • Ceylonkaneel: ook wel echte kaneel genoemd, met een zachte smaak en een lager coumarinegehalte, wat het zeer geschikt maakt voor dagelijks gebruik. 
  • Cassiakaneel: is de toegankelijkere en voordeligere kaneelvariant. Zoals al is vermeld, wordt cassiakaneel geteeld op drie diverse locaties: China, Vietnam en Indonesië. Op basis van locatie, zijn er dus drie cassiatypes, allen met subtiele verschillen in smaak. Maar ze delen allen een overkoepelende smaakprofiel dat een kaneel biedt die donkerbruin is in kleur en een pikante, sterke smaak. Het wordt vaak als goedkopere optie aangeboden.5
Benieuwd welke kaneel het beste is? Veel experts zullen unaniem voor ceylonkaneel kiezen. Kaneel kan bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel.*6 

Cassiakaneel bevat daarentegen een veel hoger coumarinegehalte. In Europa is de toelaatbare dagelijkse inname van coumarine vastgesteld op 0,1 mg per kilogram lichaamsgewicht, wat neerkomt op ongeveer 8 mg per dag voor een volwassene van 81 kilogram. Ter illustratie: één theelepel (2,5 gram) gemalen cassiakaneel bevat tussen de 7 en 18 mg coumarine.7

Is ceylonkaneel gezond?

Onderzoek wijst uit dat ceylonkaneel bijdraagt aan een normale bloedsuikerspiegel.*6,8 Hoewel ceylonkaneel niet als een wondermiddel moet worden gezien, kan het zeker een waardevolle toevoeging zijn aan een gevarieerd dieet.

Tot slot: meer dan alleen een smaakmaker

Ceylonkaneel is meer dan alleen een smaakmaker. Het is een specerij met een rijke geschiedenis en een bijdrage aan een normale bloedsuikerspiegel.* Het is duidelijk dat kaneel een bijzondere plek inneemt in zowel de culinaire wereld als in de gezondheidswereld. Als je de verschillende kaneelsoorten leert kennen, is het al snel duidelijk dat ceylonkaneel de hoogwaardige variant van kaneel is. Voeg het toe aan je keuken en ontdek zelf waarom deze specerij zo geliefd is. 

* Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Bronnen

  1. Ravindran, P. N., Sivaraman, K., Devasahayam, S., & Babu, K. N. (2025). Handbook of Spices in India: 75 Years of Research and Development. Springer. 
  2. Hickman, K. (2025, 2 februari). Did You Know There Are Different Types of Cinnamon? EatingWell. https://www.eatingwell.com/article/8051448/different-types-of-cinnamon/ 
  3.  Cinnamon market size | Mordor Intelligence. (z.d.). https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/cinnamon-market TRIDGE. (z.d.). Cinnamon production and top producing countries. Tridge. https://www.tridge.com/intelligences/cinnamon/production 
  4. Lee, J. (2021, 4 november). Cinnamon: A complete guide to types, flavors, and how to use them. King Arthur Baking. https://www.kingarthurbaking.com/blog/2021/11/04/cinnamon-a-complete-guide-to-types-flavors-and-how-to-use-them 
  5. Internetbureau Bestebroer. (z.d.). Kaneel | Stichting Orthokennis. Copyright © Orthokennis - All Rights Reserved. https://www.orthokennis.nl/nutrienten/kaneel 
  6. Zwaan, J. (2024, 18 mei). 6 bijwerkingen van te veel kaneel. aHealthylife.nl. https://www.ahealthylife.nl/6-bijwerkingen-van-te-veel-kaneel/ 
  7. Muthukuda, D., De Silva, C. K., Ajanthan, S., Wijesinghe, N., Dahanayaka, A., & Pathmeswaran, A. (2025). Effects of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) extract on lipid profile, glucose levels and its safety in adults: A randomized, double-blind, controlled trial. PLoS ONE, 20(1), e0317904. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0317904 
 

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor 10% korting

Ontvang daarnaast exclusieve aanbiedingen en advies ter ondersteuning van je gezondheid, rechtstreeks in je mailbox