Heb jij tijdens al dat thuiswerken ook regelmatig trek in een tussendoortje dat lekker maar ook een beetje gezond is? Bij Holland & Barrett vind je een groot aanbod aan gezonde snacks, zoals repen, noten en pure chocolade. Maar gezonde tussendoortjes maak je ook heel gemakkelijk zelf. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze lekkere én gezonde havermoutkoekjes?!
Met dit basisrecept maak je heel gemakkelijk zelf een stapel simpele havermoutkoekjes. De bereiding kost je slechts 5 minuutjes, daarna laat je gewoon de koelkast en de oven hun werk doen!
Wij hebben in dit recept gekozen voor havermoutkoekjes met chocolade, maar je kan je haverkoekjes natuurlijk ook pimpen met andere toppings zoals noten, gedroogd fruit, kokos of rozijnen – net wat jij lekker vindt! Bekijk hieronder ons havermoutkoekjes recept voor 15 havermoutkoekjes.
Havermoutkoekjes maken
Bereidingstijd (incl. oventijd): 45 minuten
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Porties: 15 koekjes
Voedingswaarden per koekje:
Energie | Vet | Eiwitten | Vezels | Koolhydraten |
119kcal | 5 g | 2 | 2 | 16 g |
Ingrediënten:
- 90 gram havermout*
- 100 gram havermeel*
- 1.5 theelepel wijnsteenbakpoeder*
- 1 theelepel kaneel*
- een snufje zout
- 3 eetlepels kokosolie* (gesmolten)
- 1 ei – op kamertemperatuur
- 1/8 theelepel vanillepoeder*
- 115 gram ahornsiroop*
- 50 gram chocolate chips
Houd je niet zo van zoet? Vervang de chocolate chips dan voor 40 gram cacao nibs.
* = verkrijgbaar bij Holland & Barrett
Liever vegan? Gebruik dan een eivervanger zoals chiazaad of lijnzaad. Gebruik 1 eetlepel chia- of lijnzaad met 3 eetlepels water ter vervanging van 1 ei.
Bereidingswijze:
Stap 1. Doe de havermout, het havermeel, bakpoeder, de kaneel en het zout in een grote kom en roer alles goed door elkaar.
Stap 2. Doe vervolgens de kokosolie, het vanillepoeder, het ei en de ahornsiroop in een andere kom en roer alles goed door elkaar met een garde.
Stap 3. Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer door elkaar met een lepel.
Stap 4. Kneed de chocolate chips door het deeg.
Stap 5. Zet het deeg 30 minuten afgedekt in de koelkast.
Stap 6. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Stap 7. Vorm het deeg tot 15 balletjes. Leg de deegballetjes op de bakplaat en druk ze uit tot ronde koekjes van 5 cm doorsnede. In de oven zullen de koekjes bijna niet meer uitzetten.
Stap 8. Bak de koekjes 12 à 14 minuten in de oven. De koekjes zijn klaar als ze licht gebruind zijn.
Stap 9. Laat de koekjes afkoelen voor je ze eet.
Eet smakelijk!
TIP: Je kan je zelfgemaakte havermoutkoekjes 3 tot 4 dagen bewaren in een afgesloten trommel. Je kan de haverkoekjes ook invriezen, dan blijven ze zo’n 3 maanden goed. Verpak ze luchtdicht.