Close
visolie

Waar is visolie goed voor?

06 Apr 2023 • 2 minuten

Omdat visolie rijk is aan omega 3, heeft het veel voordelen voor de gezondheid. We leggen uit hoe je het in je dagelijkse routine integreert.

Wat is visolie?

Wat is visolie?

Visolie is een olie die wordt gewonnen uit de lever van vis. Deze olie is rijk aan de essentiële omega 3-vetzuren EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur). Deze vetzuren worden niet door het lichaam aangemaakt – je moet ze binnen krijgen via voeding, zoals vette vis, of een supplement. De omega 3-visolie van Holland & Barrett voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen ten aanzien van potentie en zuiverheid.

Waar is visolie goed voor?

Bijna iedereen kan baat hebben bij visolie, de omega 3 vetzuren EPA en DHA kunnen namelijk bijdragen bij onze algehele gezondheid. DHA is goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen en draagt bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. EPA is bij een inname van 250 mg per dag goed voor het hart en helpt een normale bloeddruk in stand te houden.

Welke visolie capsules zijn het beste?

Door de grote hoeveelheid verschillende vetzuren zie je soms door de bomen het bos niet meer. Welk omega supplement is nou het beste voor jou? Hieronder hebben we de verschillende vetzuren toegelicht zodat je in één oogopslag kan zien voor welke omega capsules jij moet gaan.

 1. Omega 3. Omega 3 is rijk aan essentiële vetzuren EPA en DHA, welke niet door ons lichaam worden aangemaakt. Een omega 3-supplement is bijna aan iedereen aan te raden, omdat velen niet voldoende vis eten om aan hun dagelijkse portie omega 3 te komen.
 2. Omega 6. Omega 6 komt meestal uit borage olie of teunisbloemolie en is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder linolzuur (LA) en gamma-linoleenzuur (GLA). Teunisbloemolie wordt meestal genomen ter ondersteuning van het vrouwelijk evenwicht en de (pre)menstruele periode.
 3. Omega 7. Omega 7 is een onverzadigd, plantaardig vetzuur afkomstig van duindoornbessen. Het staat bekend vanwege het ondersteunen van de slijmvliezen en de ogen.
 4. Omega 9. Omega 9 is een niet-essentieel vetzuur dat enkel in kleine hoeveelheden door het lichaam wordt aangemaakt. Het verbetert de werking van vetzuur EPA.

 

Waar zit omega 3 in?

Omega 3 komt voor in verschillende vormen en bestaat zowel in plantaardige als in dierlijke vorm. De omega 3-vetzuren EPA en DHA komen in natuurlijke vorm vooral in vette vis (zoals haring en zalm) en schelpdieren voor.

Vis bevat het omega 3-vetzuur DHA doordat vissen algen eten. Een veganistische manier om je dagelijkse portie omega 3 binnen te krijgen is daarom door de algen, zoals chlorella en spirulina, in te nemen.

Andere plantaardige bronnen van omega 3, zoals lijnzaadolie, bevatten omega 3 in de vorm van ALA. ALA kan relatief goed door het lichaam omgezet worden in EPA, maar minder goed in DHA.

Hoeveel omega 3 per dag?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten.

Visolie tijdens zwangerschap

Veel vrouwen wensen extra omega 3 binnen te krijgen tijdens hun zwangerschap, omdat de innname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder bijdraagt tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Maar welke visolie capsules kan je gebruiken als je zwanger bent? Hier is geen concreet antwoord op omdat het per vrouw verschilt. Daarom raden wij aan om bij zwangerschap of het geven van borstvoeding altijd eerst je arts of apotheker raadplegen voordat je voedingssupplementen gebruikt.

Visolie voor kinderen

Bij Holland & Barrett kan je visolie voor kinderen vanaf 3 jaar kopen. Deze kauwbare capsules en fruitgums zijn te verkrijgen in heerlijke smaakjes en zijn rijk aan DHA en EPA. Deze vetzuren worden in de capsules gecombineerd met andere nuttige stoffen, zoals vitamine D en C, zodat je kind gemakkelijk een complete aanvulling op zijn of haar dagelijkse voeding krijgt.

Vegan visolie

Wil je graag extra omega 3 binnen krijgen maar ben je vegan? Geen probleem, vegan omega-supplementen. Plantaardige visolie wordt gewonnen uit o.a. algen en is rijk aan DHA. De alg wordt gefermenteerd in zuivere watertanks, waarna op het juiste moment wordt geoogst en verwerkt tot een omega 3-olie.

Onderzoek uit 2014 heeft aangetoond dat supplementen met algenolie kunnen bijdragen aan een “significante toename” van de hoeveelheid DHA in het bloed. Daarnaast heeft een andere studie aangewezen dat algenolie effectiever is in het verhogen van EPA-niveaus dan het vetzuur in krillolie. Zeewier zou dus wel eens dé oplossing kunnen zijn om je omega 3-waarden te verhogen, of je nu vegan bent of niet!

 • IDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • PayPal
 • Riverty
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V.
+31 20 8885031 | klantenservice@hollandandbarrett.com